Image Alt

Етно храна и пиће

Наши произвођачи ће за пет година у потпуности без царине извозити на ово тржиште. – Биће посла за све, каже Стеван Рајта из Савеза винара и виноградара Србије Међународни Сајам увоза у Шангају тест је за српску привреду. После овог скупа биће сигурно јасније који ће

Већ деценијама светске сорте воћа и поврћа које, захваљујући пестицидима и вештачким ђубривима, дају велике приносе потискују старе, аутохтоне сорте. Тај глобални тренд није мимоишао ни нашу земљу, па многим старим врстама прети нестанак. Докторка биолошких наука Ивана Радовић основала је „Банку семена старих сорти воћа

Жито представља везу овоземаљског и загробног живота. Поред славског колача још једно веома важно обележје крсне славе је кољиво - славско жито. Жито је симбол вечног живота и симбол васкрсења, јер посејана зрна пшенице доносе нови живот. Кољиво се приноси у славу Божију, у част светитеља који се слави, а

Лепо време до дубоко у јесен дало је другу шансу оним који још нису стигли да спреме зимницу на време. На пијацама још може да се нађе црвена паприка за ајвар, ту је и купус за кишељење и поврће за туршију. Ипак, за већину ђаконија од

Село Тавник код Краљева , на падинама Котленика, зову село дуња. Не без разлога јер на око 300 хектара гаје преко 60 хиљада стабала, што нас је довело на другу позицију по производњи у Европи. Познаваоци прилика тврде да се две трећине дуње у Србији, управо

Шљива, српско плаво злато и главни састојак нашег националног пића – ракије шљивовице. У питању је воће из породице руже са округлим или дугуљастим модро плавим плодовима који се користе у исхрани. Осим у свежем стању од шљиве се праве џемови, мармеладе, разни намази, сокови, а

Најбоља и најскупља српска ракија ЕМПЕРУС Ресерва Антица је пре неколико дана стављена на аукцију по почетној цени од 250.000 динара, а већ је достигла вртоглаву цену од 350.000 динара На свету постоји ограничен број ових ракија, укупно 954 боце и свака од њих је нумерисана.

На Балканском фестивалу сира, који се одржава данас у Београду, своје производе представила су два корисника фондова Европске уније - Млекарска школа из Пирота и млекара "Запис Хомоља". Директор Млекарске школе из Пирота Ненад Ђорђевић подсетио је на дугу традицију те школе, која је основана 1945.

Прерађивачи паприке у селу Мартонош имају пуне руке посла, јер је завршена и друга овогодишња берба зачинске паприке. Око 70 одсто рода унапред се извезе. Брда паприке ничу на сваком слободном месту у двориштима предузећа која је прерађују у селу Мартонош на северу Бачке. Берба је завршена,

ОМОЉИЦА: Сведоци смо да је инстант начин живота донео нове модерне трендове, потиснувши негде традиционалне вредности на којима смо одрастали, но у мањим местима у Војводини још увек постоје они који пркосе модерном добу, негујући и чувајући породично наслеђе деценијама, па и вековима уназад. На 15 километара

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish