Слатко од цвећа се враћа на трпезе
Винета Шинка из Књажевца пре три године је, по рецепту својих предака, направила слатко од цветова љубичица. Сада у припреми слатких производа учествује цела породица. Сировине сакупљају на Старој планини, гаје у свом воћњаку, али и купују од локалних произвођача. Сезона је цветања љубчица и Винета их
Качамак све популарнији и све скупљи
Старинско јело, које се у прошлости сматрало сиротињском храном ове зиме је доживело невероватно популарност, након што је јавност сазнала да једна порција у ски-центру у Колашину кошта читавих 30 евра. Качамак је стога повратио стару славу и један је од најтраженијих специјалитета у ресторанима у
Да ли знате да имамо 8 врста меда које су заштићене?
Ртањски, који се производи на деловима територије Сокобање и Бољевца, добио овлашћеног корисника Србија има осам врста меда с регистрованом ознаком географског порекла: хомољски, фрушкогорски липов мед, качерски, ђердапски, власински, делиблатски и ртањски, као и мед с Таре. Ртањски мед је почетком ове године добио првог овлашћеног корисника.
Које печење је најздравије?
Јело које се чека на свакој прослави и јело којем се радују и стари и млади је печење. Све о различитим врстама печења разјаснила је „РТС Ординацији“ нутриционисткиња Јована Срејић Ферлуга. Свињетина, која може да има и преко 30 одсто масноће, најтеже се вари. Прасетина, је нешто
Ево зашто је нишки бурек „осма сила”
Помене ли се нишки бурек, у свим документима, причама, а у новије време и на друштвеним мрежама, дочекаће вас готово истоветни подаци, у стилу „ако нисте пробали нишки бурек, као да у овом граду нисте ни били”. Повод да се бавимо овим специјалитетом је недавно пронађен чланак
Ово је место са најлепшим мирисима Србије али колико кошта задовољство?
НА пола пута између Ужица и Златибора, у надалеко познатом селу Мачкат, почео је такмичарски Сајам сувомеснатих производа, на коме има места само за пробране, најбоље српске специјалитете. Ужичку говеђу, свињску и овчију пршуту, сланину, стељу и кобасицу представило је осам произвођача, свако са својом наслеђеном,
Да ли знате шта је бркуша и зашто је добра?
У Милан Кнежини, надомак Кнежева, традиционални специјалитети попут Влашићког сира, кнежевске цицваре, и угарске пастрмке не само да обиљежавају културно насљеђе већ и чувају дух овог подручја. Један од истакнутих локалних произвођача је "Газдинство Бајић" с.п., смјештено на имању Миће Бајића, чувара биолошке разноликости који, попут својих
Наш специјалитет на листи најбољих хлебова на свету
Овај специјалитет, који се традиционално код нас сервира као предјело, нашао се на листи 50 најбољих на планети Драгуљ српске традиционалне кухиње – проја – нашла се на Си-Ен-Еновој листи 50 најбољих хлебова на свету. Иако се сви хлебови с кукурузом код нас називају овим именом, проја
Ево која пита је најздравија
Саставни део доручка многих људи су пите, гибанице или буреци. У зависности од начина живота и општег здравља, као и евентуалне дијагнозе неке болести, важно је да знамо који је избор – прави за почетак дана. Колико је таква навика пожељна, али и која је пита најздравији
Незапамћено интересовање за Сланинијаду у Качареву
Качарево је ових дана „најмасније село на планети“. На 37. издању Сланинијаде, око 300 излагача понудило је производе од меса, а бира се и најбоља домаћа, занатска и индустријска сланина. До недеље ће се одржати и неколико забавних такмичења, као што је избор за најјачег и
