Image Alt

Етно храна и пиће

У понедељак, 16. октобра 2023. године у Београду у улици Макензијева 44, свечано је отворена “Херцеговачка кућа”, бутик домаћих херцеговачких производа произведених на традиционалан начин. На полицама “Херцеговачке куће” у Београду могу се пронаћи производи из разноврсне гастрономске понуде Херцеговине: разне врсте вина, сирева, меда, чајева, пршута,

Жене у пољопривреди су једна од главних тачака повезница од њиве до трпезе. Својом одговорношћу и бригом са две вредне руке узгајају биљке, а кад стигну плодови, њихово умеће се прелива у висококвалитетне слатке и киселе зимнице. Ако желимо да подржимо опстанак села и сеоских домаћинстава,

Година није била баш наклоњена гљивама због хладног и кишног пролећа и сувог лета и јесени па ћемо их имати, у зависности од врсте, у просеку или испод просечних количина. Извозници и прерађивачи којих имамо по двадесетак, очекивали су да ће печурки бити више јер је и

ПOРЕД шеталишта Старо језеро у Кикинди у суботу је мирисало на посебан специјалитет, који се најпре дуго припрема, а онда и дуго крчка. Кувају га, углавном, мушкарци, који га више и једу, а жене најчешће избегавају. Реч је о шкембићима којима Кикинђани већ четврту годину посвећују један

Постоје љуткасти, љути и слатки ајвари. Ту су и варијације на ајвар у виду најразличитијих пинђура, љутеница и иних намаза, али оно што спаја све ове ђаконије јесте уверење оних који их припремају како је најбољи ајвар управо онај мешан на шпорету нашег породичног гнезда. Ми

У организацији Удружења жена Нови Козарци, под покровитељством Месне заједнице и Града Кикинде, одржана је 13. ''Питијада'' на платоу испред сеоског фудбалског стадиона. На овогодишњој манифестацији направљено је 85 пита, а за победницу је проглашена Мирјана Дукић из Удружења ''Центар 023'' Зрењанин. Поред такмичарског дела, чланице

Тим стручњака Музеја Војводине и мештани села Велебита у општини Кањижа покренули су иницијативу да се лички специјалитет баса номинује као елемент нематеријалног културног наслеђа Срба у Војводини. Личка баса јесте аутохтона врсте меког сира. Он се данас припрема на исти начин како се то некада радило

Већ 60 година у шумадијској општини Топола, одржава се почетком октобра привредно туристичка манифестација „Опленачка берба“. Ове године окупило се око 400 излагача, највише воћара и виноградара из целе Србије, а међу њима се увек налазе и произвођачи који поред домаће радиности у понуди имају и

Ајвар је незаобилазна зимска посластица, коју домаћице припремају крајем септембра или почетком октобра, када се обере паприка. Иако ова година није била наклоњена пољопривредним произвођачима, у домаћинству Мире Миновић и њених укућана се увелико припрема зимница. Помажу јој супруг, син, кћи, снаха, као и троје дивних

Како је млекара Наша Златка из Криве Реке успела да окупи мале произвођаче и тржишту понуди квалитетан сир и кајмак Мали произвођачи млека окупљени под једним кровом, па још државним – реткост су у нашој земљи. У доба када верујемо да само приватне компаније могу бити успешне,

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish