Укуси Херцеговине у срцу Београда
У понедељак, 16. октобра 2023. године у Београду у улици Макензијева 44, свечано је отворена “Херцеговачка кућа”, бутик домаћих херцеговачких производа произведених на традиционалан начин. На полицама “Херцеговачке куће” у Београду могу се пронаћи производи из разноврсне гастрономске понуде Херцеговине: разне врсте вина, сирева, меда, чајева, пршута,
Славица је жена змај прави 4.000 тегла зимнице
Жене у пољопривреди су једна од главних тачака повезница од њиве до трпезе. Својом одговорношћу и бригом са две вредне руке узгајају биљке, а кад стигну плодови, њихово умеће се прелива у висококвалитетне слатке и киселе зимнице. Ако желимо да подржимо опстанак села и сеоских домаћинстава,
За килограм неких гљива заради се 1.200 до 1.500 евра
Година није била баш наклоњена гљивама због хладног и кишног пролећа и сувог лета и јесени па ћемо их имати, у зависности од врсте, у просеку или испод просечних количина. Извозници и прерађивачи којих имамо по двадесетак, очекивали су да ће печурки бити више јер је и
Кувају га, углавном, мушкарци, који га више и једу, а жене најчешће избегавају, знате ли о ком специјалитету је реч?
ПOРЕД шеталишта Старо језеро у Кикинди у суботу је мирисало на посебан специјалитет, који се најпре дуго припрема, а онда и дуго крчка. Кувају га, углавном, мушкарци, који га више и једу, а жене најчешће избегавају. Реч је о шкембићима којима Кикинђани већ четврту годину посвећују један
Откривамо ајвар који је увек био најцрвенији и најсочнији, а сви смо га јели!
Постоје љуткасти, љути и слатки ајвари. Ту су и варијације на ајвар у виду најразличитијих пинђура, љутеница и иних намаза, али оно што спаја све ове ђаконије јесте уверење оних који их припремају како је најбољи ајвар управо онај мешан на шпорету нашег породичног гнезда. Ми
Најбољу кромпирушу прави дама из Зрењанина
У организацији Удружења жена Нови Козарци, под покровитељством Месне заједнице и Града Кикинде, одржана је 13. ''Питијада'' на платоу испред сеоског фудбалског стадиона. На овогодишњој манифестацији направљено је 85 пита, а за победницу је проглашена Мирјана Дукић из Удружења ''Центар 023'' Зрењанин. Поред такмичарског дела, чланице
Да ли знате шта је личка баса или петровачка баса?
Тим стручњака Музеја Војводине и мештани села Велебита у општини Кањижа покренули су иницијативу да се лички специјалитет баса номинује као елемент нематеријалног културног наслеђа Срба у Војводини. Личка баса јесте аутохтона врсте меког сира. Он се данас припрема на исти начин како се то некада радило
Опленачка берба у Тополи окупила 400 излагача, а очекује се 250.000 посетилаца
Већ 60 година у шумадијској општини Топола, одржава се почетком октобра привредно туристичка манифестација „Опленачка берба“. Ове године окупило се око 400 излагача, највише воћара и виноградара из целе Србије, а међу њима се увек налазе и произвођачи који поред домаће радиности у понуди имају и
Полемике су на све стране о рецепту али ми вам ипак откривамо тајне старинског ајвара
Ајвар је незаобилазна зимска посластица, коју домаћице припремају крајем септембра или почетком октобра, када се обере паприка. Иако ова година није била наклоњена пољопривредним произвођачима, у домаћинству Мире Миновић и њених укућана се увелико припрема зимница. Помажу јој супруг, син, кћи, снаха, као и троје дивних
Шест година мале државне млекаре која окупља пољопривреднике
Како је млекара Наша Златка из Криве Реке успела да окупи мале произвођаче и тржишту понуди квалитетан сир и кајмак Мали произвођачи млека окупљени под једним кровом, па још државним – реткост су у нашој земљи. У доба када верујемо да само приватне компаније могу бити успешне,