Image Alt

Етно храна и пиће

Чварци су некада били сиротињска храна код нас, а данас су постали луксуз јер килограм у неким маркетима кошта чак 3.000 динара! Са хладнијим временом и доласком јесењих дана многи грађани преферирају конзумацију јаче хране, а међу њима су управо и чварци. Доста потрошача их пазари у

Шпаргла, веома цењено поврће у светској кухињи, све више налази своје место и на домаћим пољима. Драгомир Ивановић, пољопривредник из околине Врања, већ годинама успешно узгаја ову културу на својим парцелама. Са дугогодишњим искуством у аграру, Ивановић је одлучио да се посвети управо шпаргли, препознавши у

У Србији има око 1.100 дестилерија, а неке од њих у светском су врху у производњи ракије. За пет година вредност извоза овог алкохолног пића више је него удвостручен и 2023. године достигао је 13,3 милиона евра, док смо, рецимо, 2019. године, извозили ракије од воћа

Некада је цена вина на Бечком двору зависила од рода у Вршачком виногорју. Рекордна година била је 1855, када је ово виногорје произвело милион акова вина, што је око 50 милиона литара. Данас вас водимо у Гудурицу, село које се поноси својом дугом традицијом виноградарства и

СРБИЈА се нашла међу четири најатрактивније туристичке дестинације у свету, заједно са Мароком, Гренландом и Грузијом. Како пише Би-Би-Си, Србија, некада скривени драгуљ Балкана, постао је атрактивна дестинација захваљујући нетакнутој природи, богатој култури и препознатљивом гостопримству. У тексту који је објавио британски медијски гигант истиче се да

У Пироту је недавно одржан седми Фестивал сира и качкаваља, догађај који већ годинама окупља љубитеље традиционалних српских производа. Ова манифестација је прави празник за сва чула, а циљ јој је промоција једног од најпрепознатљивијих производа из овог краја — пиротског качкаваља. Ове године, фестивал је угостио

Бундевара, лудајница, тиквењак, називи су за исту сласну питу, чији мирис се са почетком јесени шири из домова широм Србије. Иако можда нисте љубитељ бундеве, пробајте питу која се прави по традиционалном рецепту, можда промените мишљење. Састојци: 1 кг рендане бундеве (суве и слатке, не мускатне) 500 г

До касне зиме, војвођанска села миришу на бундеву, а међу њима се истиче једна посебна — бундева тамбурица. Њен слатки укус и лакоћа припреме чине је незаобилазном у кухињама, али мало ко зна да она захтева посебну бригу и љубав како би дала издашан род. Ова

Шљива родила како није за пола века Мирослав Станојловић Доца, воћар из Коцељеве, већ четврт века посвећено и предано продаје своје воће на зеленој пијаци у Обреновцу. Обреновчани га знају као изузетно вредног и поштованог продавца, који увек нуди само најбољи и најсвежији производ, директно са

Сува и топла клима није ни њима годила, због чега су приноси нижи, казао је за Дневник пољопривредник из Ђурђева, на подручју општине Жабаљ, Александар Шовљански, који годинама гаји мусканте тикве − тамбурице, а од ове године и беле домаће тикве или бундеве. Планира догодине да

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish