Драгомир Ивановић: Успешан узгој шпаргле на обронцима Јужне Србије
Шпаргла, веома цењено поврће у светској кухињи, све више налази своје место и на домаћим пољима. Драгомир Ивановић, пољопривредник из околине Врања, већ годинама успешно узгаја ову културу на својим парцелама. Са дугогодишњим искуством у аграру, Ивановић је одлучио да се посвети управо шпаргли, препознавши у
Чак 154 судије оцењивале ракије у Бриселу, стигло 18 награда
У Србији има око 1.100 дестилерија, а неке од њих у светском су врху у производњи ракије. За пет година вредност извоза овог алкохолног пића више је него удвостручен и 2023. године достигао је 13,3 милиона евра, док смо, рецимо, 2019. године, извозили ракије од воћа
Село које лежи на бачвама историје и вина
Некада је цена вина на Бечком двору зависила од рода у Вршачком виногорју. Рекордна година била је 1855, када је ово виногорје произвело милион акова вина, што је око 50 милиона литара. Данас вас водимо у Гудурицу, село које се поноси својом дугом традицијом виноградарства и
Британски Би-Би-Си уврстио Србију међу топ четири туристичке дестинације у свету
СРБИЈА се нашла међу четири најатрактивније туристичке дестинације у свету, заједно са Мароком, Гренландом и Грузијом. Како пише Би-Би-Си, Србија, некада скривени драгуљ Балкана, постао је атрактивна дестинација захваљујући нетакнутој природи, богатој култури и препознатљивом гостопримству. У тексту који је објавио британски медијски гигант истиче се да
Јединствени укуси сирева и других производа домаћинстава Пирота и околине
У Пироту је недавно одржан седми Фестивал сира и качкаваља, догађај који већ годинама окупља љубитеље традиционалних српских производа. Ова манифестација је прави празник за сва чула, а циљ јој је промоција једног од најпрепознатљивијих производа из овог краја — пиротског качкаваља. Ове године, фестивал је угостио
Бундевара краљица јесењих посластица
Бундевара, лудајница, тиквењак, називи су за исту сласну питу, чији мирис се са почетком јесени шири из домова широм Србије. Иако можда нисте љубитељ бундеве, пробајте питу која се прави по традиционалном рецепту, можда промените мишљење. Састојци: 1 кг рендане бундеве (суве и слатке, не мускатне) 500 г
Тајна бундеве тамбурице
До касне зиме, војвођанска села миришу на бундеву, а међу њима се истиче једна посебна — бундева тамбурица. Њен слатки укус и лакоћа припреме чине је незаобилазном у кухињама, али мало ко зна да она захтева посебну бригу и љубав како би дала издашан род. Ова
Многи знају овог домаћина из Коцељеве, а ове године му је шљива донела огроман род
Шљива родила како није за пола века Мирослав Станојловић Доца, воћар из Коцељеве, већ четврт века посвећено и предано продаје своје воће на зеленој пијаци у Обреновцу. Обреновчани га знају као изузетно вредног и поштованог продавца, који увек нуди само најбољи и најсвежији производ, директно са
Слатке бундеве а слатка и зарада
Сува и топла клима није ни њима годила, због чега су приноси нижи, казао је за Дневник пољопривредник из Ђурђева, на подручју општине Жабаљ, Александар Шовљански, који годинама гаји мусканте тикве − тамбурице, а од ове године и беле домаће тикве или бундеве. Планира догодине да
Нема удаје у Сјеници ако не зна да направи овај специјалитет
Сјеница, срце Пештерске висоравни, одувек је била поносна на своје гастрономско наслеђе. Најпознатији производи овог краја – сухомеснати и млечни специјалитети, посебно сиреви и суџук – чине незаобилазан део сваке трпезе. Међутим, постоји један посебан деликатес који привлачи пажњу сваког посетиоца: сјеничка пита. Овај гастрономски бисер постао