Прокупац се шири све више
Сачувани писани трагови о сорти грожђа прокупац датирају још из 1395. године, где се у повељи кнегиње Милице помиње Прокупље, тадашњи град Светог Прокопија, богат виноградима. Да се не заборави славна традиција, а да се виноградари у Топлици подстакну на подизање нових засада обележени су девети
На Каленићу купус 200 динара а код осталих?
Сезона киселења купуса није још кренула пуном паром, али се аутохтона сорта футошког киселог купуса може купити на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду . Килограм рибаног купуса или прокола у вакуум паковању кошта 300 динара, док су листови за сарму 600 динара.Килограм свежег купуса кошта
За главицу купуса плаћају четири евра!
Чини се како и цене купуса ове јесени лете у небо. Према новим подацима тржишног информацијског система Министарства пољопривреде Хрватске, протекле седмице килограм зеленог купуса на пијацама продавао се у просеку за 1,94 евра, а на неким је продајним местима цена била чак пет евра. Купус је протекле суботе
Изненадићете се колико коштају пилетина, јаја сир и кајмак у неким местима
Цене јаја значајно варирају између централне Србије и Војводине, као и међу различитим градовима. Јаја Л величине: Највиша цена у Београду износи 23 динара по комаду, док је најнижа у Лозници, Крагујевцу и Врању, где је цена 18 динара. У Војводини, цена се креће од 19 динара
Ако се ништа не предузме, пчеларство у Европи могло би постати само хоби!
Овим речима Иван Енион, председник Радне групе за мед COPA i COGECA и пчелар са севера Француске, упозорава на све озбиљнију кризу у пчеларству. Као професионални пчелар који брине о 300 кошница и 800 колонија, пролази кроз изузетно тежак период, баш као и многи његови колеге
Умеће прављења ове ђаконије некад је био услов за удају
Пите са сиром, месом, слатке, српске, војвођанске, босанске једном речју специјалитет који је добро познат широм Балкана. Због доброг укуса и комбиновања сланих и слатких надева пита је већ вековима једно од најомиљенијих јела у Србији. Први забележени рецепт за пилећу питу потиче из Месопотамије. Пронађен је
Какав је квалитет кромпира из Ивањице у сушнoј години?
Дуготрајна суша узела је данак на многим имањима и на пољопривредним културама. Управо овај кромпир има посебан мирис и укус, а оно шта томе доприноси јесте специфична клима и остали географски услови. - Надморска висина од 1.000 метара је пресудна кад је у питању квлитет. На овогодишњи
Њено величанство пита – бисер балканске кухиње
Пите са сиром, месом, слатке, српске, војвођанске, босанске једном речју специјалитет који је добро познат широм Балкана. Због доброг укуса и комбиновања сланих и слатких надева пита је већ вековима једно од најомиљенијих јела у Србији. Први забележени рецепт за пилећу питу потиче из Месопотамије. Пронађен је
Да ли је мед који купујете прави?
На сајму меда у Лозници, који се одржава већ 12 година, произвођачи из целог региона нуде свој асортиман - багремов, ливадски, липов, сунцокретов мед и још много тога. Међутим, једна дилема је увек присутна: како препознати прави мед? Искусни пчелари тврде да је једини поуздан начин
Кад купујете ове намирнице отворите четворо очију
Чварци су некада били сиротињска храна код нас, а данас су постали луксуз јер килограм у неким маркетима кошта чак 3.000 динара! Са хладнијим временом и доласком јесењих дана многи грађани преферирају конзумацију јаче хране, а међу њима су управо и чварци. Доста потрошача их пазари у