Мала историја дуван чварака
Дуван чварци постали су деликатес за који треба издвојити између 800 и 1.300 динара по килограму. Златно жуте боје по изгледу подсећају на сецкани дуван по чему су и добили име. Заслуга за настанак ових чварака припада Ваљевцима, мада се праве и у другим крајевима Србије. Тачку
Да ли сте пробали некада ракију од мушмуле?
Ракија од шљиве је наш национални симбол, а љубитељи добре капљице раме уз раме јој додају и ону од дуње, крушке, кајсије. Пије се и „лоза“, ракија од јабуке, медовача. Међутим, ретки су они који дегустирају ракију од мушмуле. Разлог је што је и мало произвођача, а
Тајна бурета број 48 краљевске винарије
У Србији постоји на стотине винарија, али само је једна краљевска и то она коју је Александар Карађорђевић, 1930. године направио у срцу Шумадије - у Тополи. Пре саме винарије, краљ Петар I је још 1903. године направио вински подрум, тако да је на сунчаним пропланцима
Да ли знате шта је бунгур и како се припрема?
Бунгур је једно од најстаријих српских јела које је, на жалост, временом потпуно нестало са наших трпеза. Бунгур је изузетно здраво јело које се прави од пшенице уз додатак меса, врло је издашно а припремало се и служило за славе, мобе, свадбе… Ово јело води порекло
Аграрни туризам и вина Фрушке горе
НОВИ САД - Променом климе мења се и квалитет домаћих вина. Међутим, наши виноградари се труде да правим избором сорти грожђа очувају и прошире понуду аутохтоних вина, која имају велики значај за развој аграрног туризма. За Радио Нови Сад говорио је Сава Јојић, виноградар и винар из Ирига. "Време
Магија краљице укуса међу кобасицама
Заједно са пиротским ћилимом и качкаваљем трећи препознатљив укус овог краја је Пиротска пеглана кобасица. Како то Пироћанци воле да кажу њихов специјалитет је краљица кобасица, а праве је на традиционалан начин без додатака било каквих адитива, конзерванса, без термичке обраде и излагање диму. Пеглана кобасица представља
Специјалитет из Бабушнице заслужио заштиту географског порекла
Специфични млечни производ лужничког краја, меки, пуномасни сир вурда, званично је добио ознаку географског порекла. Тако се овај специјалитет бабушничког краја, уз пиротски качкаваљ и пеглану кобасицу, лесковачку спржу и ајвар, нашао међу специјалитетима са југа и бројним производима из Србије који су заштитили своју аутентичност.
Да ли сте знали да се кућа гради на месту где расте ово воће?
Шљива ( лат. Прунус субг. Прунус), је воће из породице руже са округлим или дугуљастим модро плавим плодовима, који се користе у исхрани. Осим у свежем стању од шљиве се праве џемови, мармеладе, разни намази, сокови, а вековима се користила и у лековите сврхе. Шљивици се
Хомољски мед – квалитет какав се ретко налази
Хомоље је планинско-котлинска регија која се налази у источној Србији и која негује традицију производње меда и пчелињих производа. Мед са Хомоља добија се од цветова дрвенастих и зељастих биљака, највише лековитих биљака, а заштићен је ознаком географског порекла. Иначе, Хомоље је простор између планина Јежевице, Вукана,
ТРАДИЦИОНАЛНА РЕЦЕПТУРА И НАЧИН ИЗРАДЕ НАЈЧУВЕНИЈЕГ СРПСКОГ СИРА
Пре 100 година Пиротски качкаваљ редовно се служио на трпези Беле куће, а у периоду између два светска рата био је један од главних извозних производа Пирота и околине. Израда овог поноса српске млекарске производње уврштен је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије а сам