Пчеле су поштовали фараони, а изум покретних рамова је све променио
Људска цивилизација већ хиљадама година тесно је повезана са пчелама. Ова фасцинатна бића на нашој планети постоје већ 100 милиона година. Дубоко у пећинама у Шпанији које су старе између 6.000 и 8.000 година међу примитивним сликама на зидовима пећина пронађени су цртежи и докази да
Тартуфски туризам у Србији: Скривено благо и неискоришћени потенцијали
У срцу Србије, где миришу богате шуме и вековни манастири, лежи један од најскупљих природних дарова - тартуфи. Ова гљива, коју често називају "краљицом међу печуркама", постала је центар пажње породице из околине Ваљева, која је пре 14 година започела своју авантуру тартуфског туризма. Све је
Беру малине у новембру, који је ту кључ успеха?
Када се удруже српска памет, вредне руке и иновације, добија се производ врхунског квалитета – управо то се дешава у Мачванском Прњавору, на парцели која служи као пример модерног узгоја малине. На овом засаду, који се простире на нешто више од три хектара, две и по хектара
Вински туризам у Александровцу: Укус вина, природне лепоте и породична традиција
Александровац, познат и као незванична престоница вина у Србији, све више се истиче као дестинација за љубитеље винског туризма. Овај крај, у којем готово свака кућа има своју винову лозу, у потпуности је посвећен винарству, а локални винари све чешће уврштавају смештај и дегустације у своју
Дани ораха у селу Витковац – празник традиције и гастрономије
У књажевачком селу Витковац већ пет година се одржава манифестација посвећена ораху, која из године у годину привлачи све више посетилаца. Овогодишњи догађај обележила је изузетна масовност, о чему нам је говорио Владимир Глишић: „У једном малом селу окупило се много људи са само једном намером –
Хоће ли држава помоћи произвођачима малина у борби за бољу цену?
Малинари су позвали државу да што пре закаже састанак са откупљивачима и власницима хладњача. Председник Удружења произвођача малина „Виламет,” Милета Пилчевић, изјавио је недавно за агенцију Бета да је удружење затражило од Министарства пољопривреде да организује хитан састанак са откупљивачима и власницима хладњача. Циљ је да се
Дан грејане у Буковици прославио 16. рођендан
Буковица и суседна села су позната по шљивицима. И није ово само воћарски крај већ и село са готово највећим бројем произвођача ракије. О светковинама нарочито зими неизоставно се у овим крајевима справља грејана ракија у народу познатија као шумадијски чај. Како би сачували традицију Буковчани
Погледајте цветни рај у Србији
Ана и Зоран Милошевић из Великог Шиљеговца, у Крушевцу, успешно наслеђују породичну традицију производње саксијских украсних садница већ три деценије. У последњих неколико година, овај мали производни капацитет постао је истински рај за љубитеље природе. Данас се у овом месту производи чак 60% укупне производње у
Kачамак из Медвеђе – кулинарска легенда тежа од 100 килограма
У селу Медвеђа, недалеко од Деспотовца, кулинарски подвиг који је изазвао дивљење и послужио као сведочанство традиције – качамак тешак више од 100 килограма! Господин Радиша Радосављевић, који се већ пети пут упушта у припрему гигантског качамака, оборио је сопствени рекорд, доказујући да ово јело није
Дуњар – највећи на Балкану захвата 33 хектара
Дуња је воће које нас асоцира на зиму и топлину дома, са мирисом који некада краси ормане наших бака. Последњих година, међутим, ово воће добија све већи значај и у домаћој производњи компота, слатка, сока и чувене дуњеваче. У селу Тулошу, у срцу Жупе, дуње су