Од руже направили бизнис
У банатском селу Александрово (Општина Нова Црња) живи брачни пар Паванић, највећи произвођачи уљаних ружа у Србији. Од ових ружа праве етерична уља и ружину водицу, али и ликере, сир, мед, сапун
Његово величанство – ћевапи
Неко каже да воли само сарајевске, некоме су пазарски најлепши, а има и оних којима лесковачки ћевап без премца. Како бирамо порцију, по сећањима из детињства или стварно има разлике у укусу? Ћевабџија Радован Рајић имао је месару у Сарајеву па је одлучио да отвори ћевабџиницу у
Планински мед од смрче са врхова Таре
У срцу Србије, међу величанственим четинарима планине Таре, настаје јединствени производ који осваја љубитеље природних деликатеса широм света – смрчов или шумски мед. Овај мед, прикупљен из нектара смрче и других четинарских биљака, представља прави драгуљ планинског пчеларства. Укус и арома Смрчов мед је препознатљив по својој тамној
Код Брке има све од меда и ракије до најукуснијег меса са Таре
На Тари, Владимир Павловић, познатији као Брка, узгаја свиње расе моравка. Ове свиње су познате по својој отпорности и квалитету меса, а Брка наглашава значај природног окружења и високог процента органске хране у њиховом узгоју. Брка описује узгој моравки као процес који захтева стрпљење и посвећеност: „2019.
Малињак младог Ђорђа из околине Бруса је за пример свима
Ђорђе Стевић, млади и посвећени произвођач малине, својим радом и трудом остварује изванредне резултате на свом имању. Његов малињак, засађен сортом Црни Виламет, изгледа беспрекорно, а плодови су крупни и здрави. Већ на први поглед види се колико је пажње посвећено свакој биљци. Ђорђе објашњава да се
Српска храна и пиће мамац за туристе
Храна и пиће су производи који имају потенцијал да допринесу расту привреде, уколико држава направи добру стратегију, не само што се тиче гастро-индустрије, већ и гастро-туризма. Овај други сектор протеклих година је све више заступљенији у Србији, а туристи из разних делова света за српску храну
Сиротињско јело краљ српске трпезе
Питали смо вас на мрежама којег јефтиног јела се никад не бисте одрекли, чак ни кад бисте се обогатили толико да увек можете да поручите шта год пожелите. Победник је - пасуљ. „Сиротињска“ јела која су била на сваком столу у Југославији можда се неће наћи на
Поскупело печење али и друге угоститељске услуге
УГОСТИТЕЉСКЕ услуге у Србији у јуну ове године биле су скупље за 11,1 одсто него у истом месецу лане. Према подацима Републички завод за статистику, храна је поскупела за 9,7 процената, а у оквиру ње топла и хладна предјела за 10,4, а готова јела за осам одсто.
Посета Хиландару је све променила
Да добре идеје увек пронађу начин за успех показује и пример Далибора Раткова. Рођен је у Пожаревцу, одрастао у јединој европској пустињи Делибатској пешчари а онда је по завршетку куварске школе у потрази за послом кренуо даље. Као перач судова запослио се у Београду, а затим
Откривамо вам старински рецепт за сок за који кажу да је права церемонија укуса
На салашу код Сарића праве га по старинском рецепту који буди успомене из детињства; А ево и од чега је Ива и Зоран са пуно љубави и поштовања према традицији стварају овај ароматични напитак, претварајући слатке мирисе пролећа у праву чаролију за непце. Све је започело