Image Alt

Етно храна и пиће

Сјеница, срце Пештерске висоравни, одувек је била поносна на своје гастрономско наслеђе. Најпознатији производи овог краја – сухомеснати и млечни специјалитети, посебно сиреви и суџук – чине незаобилазан део сваке трпезе. Међутим, постоји један посебан деликатес који привлачи пажњу сваког посетиоца: сјеничка пита. Овај гастрономски бисер постао

Српска кухиња често је на списковима светски познатих гастро сајтова. Истина је да су нека наша јела понекад на дну листе, али неретко се изборимо за почасно прво место. Ако оставимо по страни сајтове, питање је - која то наша јела странци обожавају. На списку омиљених српских

На падинама источне Србије, у селу Доња Мутница, где пастирски дух и љубав према традицији и даље цветају, сиреви постају много више од обичног оброка. Локални сточари, попут породице из овог краја, стварају праве гастрономске делиције које одражавају богато наслеђе и укус природе. Њихов сир, направљен

Зимница се спрема пуном паром, тегле се увелико шарене у оставама српских домаћинстава, а за један специјалитет многи кажу да је бољи и од ајвара и од пинђура. Ево како се прави ловачка салата. Ловачка салата лако се спрема, а укус се памти заувек. Може да стоји

У селима Рађевине и Подгорине, шљива је вековима била прави драгуљ. Она је прехрањивала српског сељака, а у најтежим временима, и српског војника. Данас, као и пре више од једног века, у овим крајевима сушење шљиве је важан део живота, а традиција се чува у старим

Почетком септембра традиционално се одржавају Дани вргања, туристичка манифестација која окупља љубитеље и скупљаче ове врсте печурака. Како се овогодишња манифестација развија, проверила је Катарина Радовић новинарка ТВ Нова Посебно је интересантно има ли вргања ове године с обзиром на сушу? „Нажалост, вргања је ове године веома мало“,

У селу Горња Горевница код Чачка јуче је почела манифестација „Млечни пут“, највећи сајам белог мрса у региону, на којем је више од 50 излагача сира и производа на бази млека представило своје производе. Сви посетиоци ће још данас моћи да дегустирају, али и да купе сиреве

Много је недоумица око тога шта је права проја, а шта пројара или пројарица, и од чега се оне праве. У краљевачком крају знају све тајне о припреми овог старинског јела, што ће и показати данас на Пројади у Ратини.Засебно или са додацима, проја од белог

  Породица Јановић из Сомбора почела је са израдом бомбона, лицидерских срца и медењака давне 1911. године.  Како истиче Агнеза Јановић, пета генерација која се бави овим слатким послом, и у савременом добу и све више доступним машинама, породица је остала верна ручном раду. - На челу

Ове недеље путеви сира воде на путовање у Криви Вир, село познато по једном од најквалитетнијих сирева на Балкану. У овој малој заједници, која се налази на територији општине Бољевац, између планина Ртањ и Кучајских планина, традиција прављења сира од аутохтоних оваца негује се вековима. Репортер

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish