Сајам етно хране и пића од 30. новембра до 3. децембра у Београду
"Сајам етно хране и пића 2023", највећа смотра произвођача традиционалних прехрамбених производа у Србији и региону Југоисточне Европе биће одржана под куполама Београдског сајма од 30. новембра до 3. децембра. Скуп ће окупити преко 300 излагача, а осим промоције и продаје на мало, циљ је склапање послова
Сарајевски ћевап с Башчаршије ће добити заштиту
Сарајевски ћевап се, поред тога што свака ћевабџиница има неку своју скривену тајну у рецептури, у суштини прави од јунећег меса и соли. Нема презле, нити било каквих других пикантних зачина. Ако си био у Сарајеву, а ниси јео ћевапе, као да ниси ни био, тако се
Новинарка Гардијана у Београду открила како се излечити од мамурлука
Британски "Гардијан" објавио је репортажу о српским кафанама, у којој је новинарка Камила Бел Дејвис описала свој сусрет са ћевапима, ракијом и "људима који играју на столовима". Ауторка упоређује кафане са грчким тавернама, као "ресторане, пабове и музичке клубове који раде од јутра до ситних сати".
Крушка се враћа у наше воћњаке – цена одлична
Крушка распродата по доброј цени Због специфичних временских прилика ова година била је изазовна за нимало лаку производњу крушке. Mеђутим, како је та воћна врста све траженија и нешто нижи принос надокнадили су одлична цена и потражња пренела је РТВ –емисија Агромозаик. Крушка је постала дефицитарна воћна врста
Тадића сиреви – 20 укуса произведених по ШЕРПА – СМЕДЕРЕВАЦ технологији
Добри познаваоци прилика у околини Ваљева па и шире добро знају место где могу да купе разне врсте домаћих сирева. Реч је о газдинству Тадић из Доње Буковице. Ми смо једног од чланова породице срели на фестивалу сирева у Беошопинг центру где је вредно радио на
Полицајца Борисава пчеле воле и оне то не крију – а он им узвраћа на најлепши начин
Борисав Петровић je још као млад заволео пчеле и запловио у пчеларске воде. У међувремену љубав је прерасла у хоби, а Борисав је постао полицајац. Данас, када дође са посла, он скида унифрому и ставља пчеларску капу па креће код својих другарица пчела – кажемо другарица
Мало место са великом душом – Димитровград домаћин СУШЕНИЦЕ
Сушеница односно Царибродска сушеница је специјалитет због кога већ седму годину у Димитровград долази велики број људи на истоимену манифестацију. Произвођачи кажу да је то производ за оне који знају да цене храну, у којој нема хемије. Ту су само месо и со, и начин припреме
Лесковчани заштитили и љутеницу
Лесковац је, после роштиљ меса, ајвара и спрже, регистровао ознаку географског порекла за аутохтони прехрамбени производ под именом "лесковачка љутеница", која се добија традиционалним начином припреме од упрженог и пастеризованог свежег парадајза и паприке, одговарајућих сорти и квалитета. Знак заштите географског порекла која им отвара пут ка
Само 15 сорти чине 50 одсто засађених површина под виновом лозом
Ако се не окренемо аутохтоним сортама, будућност виноградарства и винарства је веома неизвесна упозоравају научници Међународна организација винара је саопштила да ће количине вина ове године бити најмање у последњих шест деценија. На такво стање су утицали мразеви, кише и суше. Како се изборити са климатским променама
Салаш Ковач 1920 – спој модерног и традиције
Домаћа јела у светском стилу Пре око две и по године писали смо у нашем недељнику о перспективном, младом кувару Оскару Ковачу, који је своје драгоцено кулинарско знање годинама стицао, између осталог, у престижним Мицхелин ресторанима. Он је тада рекао да му је жеља да се врати