Женска снага у свету пчела
Пчеларство је у Медвеђи вековима било резервисано за мушкарце. Међутим, последњих десетак година све је више жена које пчеларе и производе чист природни мед, доказујући да је и женска рука више него способна за овај посао. Јелена Андрејевић, из села Мачедонце код Медвеђе, већ пет година успешно
Топ 4 савета за најбољу славску сарму
Нема зиме без сарме и чим се примакне сезона слава сланољупци трљају рук еи одмеравају чија је најбоља. Оно од геча највише зависи каква ће бити је избор купус аи меа, алиима још пар трикова како да вам сарма сваки пут успе. Важно је какво месо користите Када
Како домаће винарије граде глобални успех
Српска винска индустрија у последњих неколико година бележи изузетан напредак, заузимајући своје место на глобалној сцени. Домаће винарије не само да побољшавају квалитет вина, већ пружају јединствено искуство које укључује услугу, амбијент и причу о локалним сортама. Аутохтоне сорте попут прокупца, тамјанике и смедерејке све су
Колико магарица да млека а колико је један литар у продаји?
У малом селу Бобово, код Свилајинца, налази се фарма која привлачи пажњу како домаћих, тако и страних посетилаца. Фарма магараца „Бела Капија“, једина ове врсте у Хомољском крају, данас броји 48 магараца, а недавно је обогатила своју породицу новим чланом – магарцем Лепотаном, који је на
Заказан је сајам етно хране у Београду
Регионална смотра прехрамбених производа припремљених по традиционалним рецептима, Сајам етно хране и пића, биће одржан од 5. до 8. децембра на Београдском сајму. - Ово је једна од најстаријих смотри производа и произвођача традиционалних прехрамбених производа у Србији и региону, на којој се излажу национални специјалитети,
Ухватила се за главу када су јој стигле козе
Јелена Ивановић, рођена Београђанка, донедавно је живела живот типичне градске девојке. Одрасла је на Зеленом венцу, а касније се преселила на Дорћол. Али, како то често бива, љубав ју је одвела на село - у Крћевац, где сада живи и успешно води мало козарско имање. Као дипломирани
Ко је ове године посадио карфиол, имао је много разлога да буде задовољан
Цене карфиола на пијацама у Новом Саду тренутно се крећу од 300 до 350 динара по килограму, у зависности од квалитета, док је до недавно достизао и 400 динара. Последњих неколико година цена је била значајно нижа, што је навело многе повртаре да одустану од производње.
Висок квалитет и добар род зачинске паприке из Војводине
Како је објавила „Политика“, овогодишња берба индустријске зачинске паприке у Војводини завршена је успешно, на задовољство и произвођача и откупљивача. Упркос нестабилним временским условима, принос је био добар, што је посебно значајно с обзиром на дуг период суше који је захватио овај регион. Паприка, као веома
Милионска зарада од жира и изазови обнове храстових шума
Прошле недеље пажњу медија у региону привукла је прича о компанији „Еуро жир” из Рајева Села, која је, захваљујући уносном уговору са Хрватским шумама, за три седмице зарадила чак 2,6 милиона евра. Уговор је обухватао прикупљање и откуп жира, кључног ресурса за обнову храстових шума. Цена
Чувени мокрински лиснати сир: понос Србије
Мокрински лиснати сир, аутентичан и јединствен производ Војводине, не само да представља део српске гастрономске традиције већ га све чешће цене и у европским земљама. Овај деликатес може да се прави само у појединим крајевима Војводине, где природни услови, одговарајуће испаше и свежина домаћег млека омогућавају