Image Alt

Сусам – извор здравља и виталности

Сусам – извор здравља и виталности

Када помислите на здраву храну, један од синонима је свакако и сусамово семе. Семе сусама или сезама (Sesamum indicum) често краси многе пекарске производе, мамећи нас и мирисом и укусом, али његова примена је много већа.

Постојбина сусама је Азија, а данас се сусам гаји највише у тропским пределима – Мјанмару, Индији и Кини. Семе сусама садржи велике количине уља (више од 50 одсто) и то је, од када се ова биљка и култивише.

За овако издашну питому биљку, сусам одлично подноси сушу и може да расте и тамо где други усеви пропадају. Дивљи примерци сусама расту у Африци и Индији. Сусам се узгаја ради добијања сусамовог семена које се употребљава у кулинарству, али и индустрији. Семе је поред масноћа богато и беланчевинама (25 одсто тежине), а најзаступљеније је у оријенталној исхрани, док се код нас највише користи за посипање теста и хлеба.

Индустријски производи од сусама су сусамово уље, маргарин и тахини. Сусамово уље се обилато користи у источњачким кухињама, (на пример, у јапанској или кинеској), док је тахини сусамова паста (добија се млевењем сувопеченог семена).

Илустрација: Сусам се најчешће користи за посипање пецива 

Сусамово уље је једно од најстабилнијих уља и има дуг рок трајања зато што садржи природне антиоксидансе. Уље има омега-6 масне киселине, а баш као и сунцокретово садржи скромну количину омега-3 масне киселине. Семе сусама има фитостероле који утичу на смањење нивоа холестерола у крви. Садржи и знатну количину калцијума, па се препоручује и у превенцији остеопорозе. Храњиве материје из сусама боље се апсорбују ако је семе млевено, дакле у облику пасте, која се продаје под називом тахини (таан). Уље се користи и за масажу.

Од минерала сусамово семе садржи бакар, манган, калцијум, магнезијум, гвожђе, фосфор и цинк, а има и малу количину селена. Од витамина, сусамово семе садржи витамин Б-1. Енергетска вредност сувопеченог сусамовог семена је 573 кцал/100 г, док тахини обезбеђује 671 кцал/100 г. Сусамово уље има калоријску вредност од 900 кцал/100 г.

Неке особе су алергичне на сусам и производе од њега. То су обично особе које су алергичне и на неке друге намирнице. Деца су знатно подложнија алергији од одраслих. Од сусамовог семена се праве и колачи и кондитори.

Јасна Вујичић, нутрициониста

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/399206/magazin/susam-sinonim-za-zdravu-hranu#google_vignette

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish