Image Alt

Шта је то што привлачи туристе у Републику Српску и како су прихваћени ваучери?

Шта је то што привлачи туристе у Републику Српску и како су прихваћени ваучери?

Република Српска има аутентичну културу, традицију и обичаје, који су важни разлози да туристи посећују домаће дестинације, рекао је Марко Радић, руководилац Сектора за промоцију туризма Туристичке организације Српске.

Радић је објаснио да се навике туриста мењају и да више не путују због пасивног разгледања и фотографисања, већ траже доживљај са дестинације. Према његовим речима, туристичка понуда више не продаје место само по себи, већ и искуство које место нуди, а туриста тражи интеракцију са локалним људима и њиховим начином живота.

Ми смо простор богат шумама, рекама и језерима, ресурсом који у свету нестаје и који се због тога све више цени.

Ретке су земље као што је наша, где можете руком да заграбите воду из реке и попијете је“, рекао је Радић. Он је подсетио да Република Српска има три национална парка, шест паркова природе, мале и велике реке и чак 37 језера, те да су ти ресурси правилно и адекватно заштићени по принципу одрживог управљања.

Радић сматра да је неопходно пружити подршку онима који су одлучили да живе на селу и да своје идеје реализују кроз агротуризам, те да допринесу целокупном туризму Српске.

„Свако ко има идеју да оживи имање или кућу на селу у циљу обезбеђивања смештаја и производње домаће хране и пића мора имати подршку како локалне заједнице, тако и државе. Кроз пажљиво биране праксе чинимо све да едукујемо људе да на прави начин искористе потенцијал који имају“, рекао је Радић.

Он је додао да локалне заједнице морају да пронађу и начине да привуку инвеститоре, осмишљавају програме подршке развојним пројектима, аплицирају за средства преко европских развојних фондова, подстичу заједницу да види предности туризма како би препознала потенцијал и претворила га у понуду. .

Када је реч о туристичким ваучерима, Радић је рекао да се овај пројекат показао као добра идеја која је наишла на велико интересовање грађана.

„У протекле две акције укупно је искоришћено око 65.000 ваучера, а овај систем је финансирала Влада Српске из Фонда за обештећење, која је ваучере третирала као подстицај сектору у опоравку од пандемије“, навео је Радић.

Он је подсетио да је у фебруару на снагу ступио Закон о изменама и допунама Закона о туризму којим је прописана процедура доделе туристичких ваучера у Републици Српској, чиме се даје правни основ за додатне подстицаје туристичкој привреди и грађанима Српске.

„У тренутку када Влада Српске планира средства за овај подстицај, он се врло лако може реализовати на терену, а није тајна да грађани, агенције и послодавци у области туризма поново желе акцију ваучера“, закључио је Радић. .

Извор: СРНА / Фото: https://agrobiznis.rs/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish