Image Alt

Етно храна и пиће

У срцу Естоније, у округу Лаӓне-Виру, реализован је пројекат који спаја традиционално пчеларство и савремену науку. Наиме, група пчелара, удружена са истраживачима, развила је иновативан метод анализе меда користећи ДНК технологију. Овај пројекат је одговор на све већи проблем фалсификовања меда који уноси нелојалну конкуренцију и

На овогодишњем Етно сајму хране у Београду, посетиоци су имали прилику да упознају многе излагаче који чувају традицију српског села. Један од таквих штандова привукао је пажњу породице из Кучајне, малог села удаљеног свега три километра од Кучева. „Много је лепо у нашем селу“, каже нам домаћица

На 18. Сајму етно хране и пића у Београду, штанд Зорице Јовановић и Виолете Вељковић привукао је пажњу бројних посетилаца. Ове жене, посвећене очувању традиције и квалитетне производње, представиле су своје јединствене производе – једна кроз прераду воћа, а друга кроз пчеларство. Зорица Јовановић: Прерада воћа из

ЛЕСКОВАЦ – Јужнопоморавски повртари ове године суочили су се с изазовима екстремне суше, али јесењи купус и даље краси пијаце и трпезе, захваљујући њиховој упорности и улагањима. Зоран Стојиљковић из села Навалин крај Лесковца тек је почео бербу купуса, који је посађен на врелих 40 степени Целзијуса

ДА се упорност, труд и љубав према послу исплате, Јелена Јовановић (31) из Трбуња код Блаца доказује дуги низ година освајајући бројна признања за производе од воћа и поврћа који освајају не само локално већ и светско тржиште. Најуспешнија жена предузетница у блачкој општини у категорији прераде

У селу Пивнице, усред војвођанске равнице, живи Алжбета Сечова, старица која својим вештим рукама и добрим срцем чува успомену на једно време и један посебан рецепт – ладњачу од бундеве. Иако у својој деветој деценији, ова вредна бака и даље са радошћу припрема овај једноставни, али

У Зрењанину је одржан други по реду фестивал Чесница, манифестација посвећена традиционалном божићном колачу који представља симбол породице, заједништва и празничног духа. Овај догађај окупио је учеснике из различитих делова Србије и региона, који су представили разноврсне обичаје и рецепте везане за Божић. Културни центар Зрењанина био

Више од два века са пчелама У срцу Шумадије, у селу Опланић крај Крагујевца, Верољуб Умељић наставља породичну традицију пчеларства која траје преко 200 година. Одрастао је уз пчеле, учећи од деде и оца тајне овог древног заната. „Мој деда ми је говорио да његов дом никада

У засеоку Галине, на 1.200 метара надморске висине, скривеном у бајковитом пределу планине Таре, живи Мирко Драцлин. Једини је становник овог краја, а његово друштво чини стадо од 70 коза и кобила Охаја. Његова изолација не умањује успех – производи од козјег млека су толико тражени

Незапамћене суше које су овог лета погодиле Србију нанеле су огромне штете пољопривредницима. Не зна се коме је било горе ратарима или воћарима. Не само што је врућина спржила приносе чак и тамо где је било наводњавања, већ је суво и топло време погодовало појави штеточина

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish