Image Alt

Најбољи доручак на свету, није шала долази из Ужичког краја

Најбољи доручак на свету, није шала долази из Ужичког краја

Лепиња са све, ужички специјалитет, проглашена је за најбљи доручак на свету по оцени сајта „Тејст Атлас“.

У конкуренцији од стотину гастрономских специјалитета из свих делова света, ерски изум је проглашен најбољим, уз објашњење од чега се јело састоји и како се прави.

Чувену ужичку пекару и данас познату по „лепињи са све“ отворио је ужички газда Влајко Чарапић, одмах после Првог светског рата. После Другог рата, преузима је држава, а затим чувени пекар, мајстор Радомир Шуљагић своју пекару премешта у овај објекат. Милан Лазић ту долази на занат 1953. године, код свог кума.

Једно јаје је потребно за сваку порцију овог специјалитета

– Кад је Радомир остарио 1968. године, мог оца Милана поставио је за ортака, с тим да годину дана ради џабе, а Шуљагић да узима зараду. Овај договор се одужио на три године, тада стари мајстор излази из посла, уз услов да се име пекаре „Код Шуљаге“ сачува, што је и учињено – објашњава садашњи власник Драган Лазић.

Стари кајмак

Он је ужички бренд званично регистровао, а „лепињу са све“ зову још и – комплет лепиња.

Ужичани сматрају да је комплет лепиња, осим што је укусна, корисна и практична. После овако „ситог“ доручка лако је успешно започети дан а, тврде Ере, помаже и приликом „враћања очињег вида“ после пијанства.

На почетку њеног историјског трајања, лепиња са све справљана је у поменутој пекари за свега пет – шест ужичких газда: спремала загрејана лепиња са кајмаком и претопом, уз то, од шегрта су газде обично тражили да им понесу и кувано јаје, а ови су почели наручивати – „лепињу са све“. Тако је назив ерског специјалитета рођен пре самог производа: крајем седамдесетих и почетком осамдесетих, у лепињу са све почиње се стављати и размућено јаје, чиме је она добила своју коначну рецептуру.

Домаћа лепиња из фуруне се „фикне“ водоравно, поклопац се подигне а унутра иде 50 грама старог, зрелог и сланог кајмака и једно јаје. Онда се комплетуша запече док не постане румена. Па се кутлачом додаје претоп од печења. Моча иде по жељи.

Данас лепињу са све обожавају на свим меридијанима.

Извор: НОВОСТИ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish