Image Alt

“Завичајно” – хлеб наш насушни

“Завичајно” – хлеб наш насушни

Драгана Бамдад , по професији професорка српског језика, је пре две године дошла у Шумадију. Купила је кућу у селу Ђуриселу, код Крагујевца, и тако почела да се бави производњом хлеба.
Банија је мој родни крај, рођене сам у Двору на Уни, прича нам Драгана.

– Историја овај хлеб пише малим, а ја га словим великим словом – каже Драгана, и наставља Таин је име, а све што има име траје.

Таин је традиционални хлеб направљен од специфичне мешавине раженог и белог брашна, која је могла да траје дуго. Ова специфична мешавина брашна давала је снагу и гипкост српским војницима у борби, а мешана је не са старим, очврслим квасцем, већ са квасним тестом.
Својом оданошћу огњишту показали су нам да је Хлеб светиња у Срба, а Таин је српски војнички хлеб.
Када га је било – јели су га у малим залогајима, а када га није било – с великом чежњом и жељом. Зато је наша слобода овако скупа.

Мешен је од Српско – турских ратова, а највише се памти од 1912. до 1918. године, а потом је избрисан из наше историје и изгубљен са наших трпеза.
Карактеристика таина је да се тешко квари. У музеју у Пироту чува се један печен 1912, следовање војника Алексе Здравковића из Пирота. – Алекси Здравковићу је мајка испекла први ратни хлеб и заветовала га да га не поједе, верујући да ће га њен завет у овом хлебу сачувати и јесте. Куршум је завршио у чутутуци и више пута звиждао око њега, али Алекса је преживео и вратио, после шест пуних година рата

-Правим га ручно, сваки посебно, по старом народном рецепту ( 70% ражено и 30% бело пшенично) од органског воденичног брашна, а може бити обогаћен семенкама, биљем, сувим шљивама, медом, малинама и орасима, истиче Драгана.

У фуруни ,у једној тури, може да се испече око 50 хлебова …
Таин хлеб по Драганиним речима може да траје десет дана и дуже, ако се држи на хладном месту и ако нема директан извор топлоте или влаге.
“Завичајно” нуди класичан Таин од раженог брашна, од ражено – спелтиног (70%) и потпуно (100%) интегрални ТАИН.

Ту су и ТОМИН и ТОПЛИЧКИ од старих сорти кукуруза и спелте (100% интегрални) ТЕЖАЧКИ и ДУКАТ (40%) и КУРУЗА као безглутенски и бесквасни наш традиционални хлеб од 100% шареног пројиног брашна.

Слатки Таини су модеран производ традиционалних састојака, слободарског духа и обичаја нашег народа који је волео да комбинацију хлеба и воћа.
Тако СЛОБОДАРСКИ негује малине у српском хлебу, као и врхунски КЕКА ратлук од малина, такође старињске рецептуре из 1936.

НАРОДНИ слатки је комбинација сувих шљива, меда и ораха.
Производи се испоручују на адресе у Новом Саду једном недељно. Достава износи 150 дин.
Од 9.септембра Таин можете наћи у “Атељеу Укуса”, специјализованој продавници домаће хране, на Карађорђевом тргу 1, у Земуну.
Ваше “Завичајно – хлеб наш насушни”
Email: zavicajno.srbija@gmail.com
Tel: 0658199989

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish