Image Alt

Да ли сте пробали купус у млеку или сир у вину?

Да ли сте пробали купус у млеку или сир у вину?

Да ли сте некада пробали купус у млеку или сир у вину? Ове производе од млека познате старим генерацијама још увек припрема Вања Пушица из пријепољског села Косатица.
Све је почело из жеље да се њена деца здраво хране, али Вањини специјалитети сада привлаче пажњу многих који би да уживају у храни и млечним производима, а буду здрави. Вања је одувек волела село, а већ у раној младости научила је како се обављају сеоски послови.

„Рођена сам и одрасла на селу, још као дете сам ишла са мајком да музем краве, то ми је било занимљиво. Уз њу сам научила да сирим, правим кајмак, да обављам сеоске послове“, каже Вања.

Када је добила децу, њихово здравље је постало Вањин приоритет. Њени дани сада почињу око пола шест, а ниједан није исти. Уз бригу о животињама и имању, кућне послове уз четворо деце, подразумева се да ће сви имати здаве оброке.

„Постао ми је приоритет да се деца здраво хране, да нису болесна, да се не вучемо по болницама. тешко јесте. Ти овде не можеш да кажеш – радио сам осам сати, довиђења. Деси се некад да смо будни целу ноћ, јер се тели крава или имамо проблем са свињом… мораш да пригледаш животињу“, објашњава ова креативна домаћица.

Вања прави све што се од паприке може направити – ајвар љути или благи, масну паприку или са патлиџаном, сатараш у теглама… све из њене баште. Уз то најбоље иду уобичајени млечни производи, али и они које многи нису пробали попут сира у вину или старинског – купуса у млеку.

„Некада није било фрижидера, него на јесен, када би се купус секао да се стави у кацу да надође као кисели купус, жене су одвајале део тог купуса и некада га комбиновале са боранијом или паприком. Стављао се ред купуса, па рецимо паприка и када се напуни каца, посоли се, преноћи и онда се налије врућим млеком. То се налива седам дана три пута“, објашњава Вања.

Вањина породица је велика, а она потврђује да је кључ сваког успеха заједништво.

„Било је тешких дана и тешких проблема. Некада нисмо имали ни ауто, па су ишли пешке, па није имало ни аутобуса… некако смо се борили. Деца су увек помагала и у производњи и у свим пословима, никада послове нисмо делили на „моје и твоје. Све смо заједно радили, тако смо и успели“, истиче Вања.

Док уживамо у укусној храни, добро је да знамо и да је за 1 кг младог сира потребно седам до осам литара млека, а за кило пуномасног чак 15 литара млека. Килограм кајмака настаје од око 20 литара млека, каже нам домаћица из Косатице чије умеће осим што побољшава здравље породице, доприноси и кућном буџету.

Извор: https://zoomue.rs/vanjini-starinski-proizvodi-od-mleka-da-li-ste-probali-kupus-u-mleku-ili-sir-u-vinu-video/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish