Image Alt

Да ли знате шта је личка баса или петровачка баса?

Да ли знате шта је личка баса или петровачка баса?

Тим стручњака Музеја Војводине и мештани села Велебита у општини Кањижа покренули су иницијативу да се лички специјалитет баса номинује као елемент нематеријалног културног наслеђа Срба у Војводини.

Личка баса јесте аутохтона врсте меког сира. Он се данас припрема на исти начин како се то некада радило у Лици.

Јелена Сочин Пањевић Велебит, општина Кањижа: “Млеко сирово помужено се скува, охлади се, скине се кајмак или како га ми зовемо у Лици скоруп, поново се загреје млеко, ставља се културе да се укисели, значи добијемо кисело млеко, кисело млеко се стави на цеђење, исцеди се и у то се поново дода онај кајмак који смо претходно скинули. То је баса. Користи се као намаз на хлеб, може уз паленту, уз цицвару”.
Сир баса припрема се по оригиналном рецепту Завичајне куће “Ћемер” у Велебиту.

 

 

Радмила Марјанов Пањевић Удружење грађана “Ћемер- Велебит”: “Мислим да се са овом промоцијом басе, Личке басе као нематеријалног културног добра затвара неки круг Завичајне куће или њене делатности, сврхе, јер она је, циљ нам је за очување свих наслеђа оснивача села и међу њима је и, да кажемо, кулинарство”.

 

 

 

Номинација за статус нематеријалног културног наслеђа подразумева прикупљање сагласности у писаном облику од људи који ову традицију чувају и негују. Богдан Шекарић музејски саветник и етнолог у Музеју Војводине: Та писма која се сакупљају су један од услова те документације коју треба скупити да се Музеј Војводине заузео да та писма, сагласности сакупи и преда Етнографском музеју. Потребно је да их има више.
Место Велебит у општини Кањижа насељено је потомцима људи који су се из динарских крајева доселили у Војводини. Њима је као солунским добровољцима Краљ Петар Први Карађоревић доделио земљу за ратне заслуге.

Извор: РТВ

Фото: РТВ Printscreen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish