Image Alt

Аграрни туризам и вина Фрушке горе

Аграрни туризам и вина Фрушке горе

НОВИ САД – Променом климе мења се и квалитет домаћих вина. Међутим, наши виноградари се труде да правим избором сорти грожђа очувају и прошире понуду аутохтоних вина, која имају велики значај за развој аграрног туризма.

За Радио Нови Сад говорио је Сава Јојић, виноградар и винар из Ирига.

“Време нам је ишло на руку и ситуација у виноградима на подручју Фрушке горе је одлична. Није било ниских температура и позних мразева, било је довољно кише и лепог времена, и ластари винове лозе излазе веома добро. Почели смо превентивне заштитарске мере против презимљујућих облика разних штеточина и болести. Ситуација на тржишту вина није задовољавајућа и мислим да се ситуација после короне још није опоравила, има доста увозног вина што не иде на руку нашим домаћим произвођачима. Када говоримо о трендовима, на нашем поднебљу је благо наглашена потрошња белих вина, иако је производња и белих и црвених поприлично уједначена. Све топлија лета без зима се ретлативно лоше одражавају на квалитет, добијамо грожђе са пуно шећера и пуно алкохола, убрзани процес стварања шећера а винова лоза не може достигне фенолну зрелост тако да наша вина постају мање ароматична, мање узбудљива на мирис и тешко је одредити тренутак бербе.

Ако гледамо на количину шећера, то би требало да нам буде водиља за брање, али ако само обратимо пажњу на тај аспект, вино нам буде условно речено ‘зелено’. С обзиром на више температуре лоза брже буја, ствара се већа лисна маса, више упија сунца, више се ствара шећер и то је један релативно неповољан процес, а са друге стране то ће нама на Фрушкој гори а и северније омогућити да садимо сорте које досад нису биле заступљене, попут црвених сорти као Каберне које су карактеристичне за југ, Врање, Требиње, Северну Македонију, Црну Гору… Аграрни туризам је у једном упону, Фрушка гора је ту доминантна у Србији и у том погледу је највише искорачила. Када говоримо о помоћи државе винарима, због проблематичног тржишта, не очекујемо државне мере за заштиту или поспешивање продаје наших вина јер то није реално, али треба нам подршка локалне самоуправе да нас подржи на рецимо презентацији и афирмацији по фестивалима, приредбама”, каже Јојић.

Опширније у аудио запису. https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/vinogradarstvo-na-fruskoj-gori-sansa-za-agrarni-turizam-(audio)_1444133.html

Извор: РТВ (Јарослав Пап)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish