Зашто после позајмице не ваља враћати празан тањир
Сигурно сте некада од њих чули како се “тањир не враћа празан”. Ово је само један од лепих обичаја који се у нашем народу, додуше у све мањој мери, одржао до данас. Прича о овом обичају води нас у не тако давна времена, када су нам комшије
Човек је купио 2,5 хектара земље и никада не бисте помислили шта је са њима урадио!
ПРЕ десет година Дејан Милошевић (50) је почео да сређује своју дедовину. Стицајем околности, 60 година нико на том имању у селу Борач, надомак Кнића, није живео. Опустела су и остала имања. Он није желео да се огњишта у овом селу, као многа у Србији, заувек
Трик искусних баштована који мало ко зна
Парадајз је један од основних састојака многих јела, а када се споји са босиљком је добитна комбинација. А ово правило не важи само у кухињи, већ и у башти. Босиљак одбија штеточине које нападају парадајз, јача отпорност на биљне болести и повећава род парадајза. Поред сваке саднице парадајза
Какве тајне крије гејзир у Висибабама?
У пожешком крају је пре пар дана забележен природни феномен. На површину земље избила је врела вода која, према првим истраживањима, има и лековита својства. Кључање воде из подземног извора у Висибаби пријављено је комуналном предузећу у Пожеги. Измерена је температура, која је прелазила сто степени. Гејзир
Гостиље у ужем кругу за најлепше село на свету
Мокра Гора је проглашена најлепшим селом на свету, а за ту престижну титулу конкурисало је и златиборско Гостиље. Испунило је услове за улазак у ужи круг, конкуренција је јака, али је, и без те титуле, Гостиље већ остварило најважнији циљ – раст популације. Гостиљски водопади целе године
Од вуне до чарапа
КРАЈИШНИК: Дуг је пут од овчијег руна до топлих вунених чарапа. Некад га је знала свака домаћица, а данас је готово заборављено шта све треба урадити на том путу. Прво су потребне овце, односно њихова вуна. Руно се мора добро опрати, осушити, па правац код вуновлачара. Из
Милан баталио камион, сад производи сир и одлично му иде
БИЈЕЉИНА - Милан Видаковић из семберског села Ченгић са својим камионом пропутовао је цијелу Европу - упознао је пређеле, људе, културу и обичаје других народа, али, каже, са завичајем не може ништа да се пореди. Након десет година рада у шпедицији одлучио је да се врати у
Знате ли шта је вуновлачар и зашто има све мање посла?
Живојин Јовановић један је од ретких преосталих вуновлачара у Србији, а машина коју је једва приуштио себи пре 23 године данас више стоји него што ради Упознати стари занат за који младе генерације нису ни чуле и гледати на делу вештог мајстора у том послу права је
Приближава се Божић, ево како да вам печеница буде сочна
Колико села толико и начина печења прасета на ражњу, а за све је заједничко да се бирају младе животиње чије месо је сочно и мекано. Након клања, труп се очисти, ошури. Уклоне се све нечистоће и комади шурене коже. Све је потребно добро испрати. Из трупа се
Досетили се како да сачувају од заборава старе занате и село
ЧАК 50 милиона калемова извозило се својевремено из околине Крушевца и Трстеника само на тржиште некадашњег Совјетског Савеза. Велика Дренова, Селиште, Коњух, Кукљин имали су и по 100 калемара, док их је данас у овим местима 10 - ак. Сличну судбину доживели су и друга „старинска“ занимања,