Село надомак Ћуприје познато по вину и виноградарима, данас има тек петнаестак хектара
У ВРЕМЕ када су "Jовачку ружицу" некада пили Немци, Аустријанци, Парижани и мештани Лондона, под виногорјем у Јовцу било је 800 хектара. Данас има тек петнаестак хектара, од којих 12 припада приватној винарији. Село Јовац надомак Ћуприје у 19. веку било је једно од најбогатијих предела виновом
Етно сусрети Нишка Бања од 6. до 8. септембра
Удружење „Круна“ из Нишке Бање традиционално организује манифестацију „Етно сусрети Нишка Бања“, која ће се ове године одржати од 6. до 8. септембра на главном шеталишту и платоу код фонтане. Овај догађај окупиће бројне излагаче и посетиоце из свих крајева Србије, који ће имати прилику да
Зашто се ајвар зове кавијар за сиромашне
Оно што је хуммус у арапском свету, ајвар је на Балкану — пише ауторка текста објављеном на BBC - Ајвар: The vegan "caviar" of the Balkans. Једном реченицом објаснила је она колико је ајвар популаран на просторима Балкана. Али зашто "кавијар са Балкана"? Наиме, на Википедији може
Берба грожђа и падање у несвест
Берба грожђа у вршачком крају, једном од највећих виногорја у Србији, почела је месец дана раније него што је то уобичајено – већ 5. августа. Екстремне врућине током јула и августа утицале су на то да су гроздови "насилно" сазрели, али нису изгубили на квалитету. Ипак,
Српска сува шљива у првој лиги светског тржишта
Један од најважнијих актуелних сезонских послова је свакако берба и прерада шљиве, а Ваљевски крај је већ деценијама познат као срце производње суве шљиве у Србији, са највећим капацитетима за сушење. Ове године, и поред изазовних временских услова, род је више него задовољавајући. Нашколега, новинар РТС-а Михајло
Пекмез од шљива из рерне по старинском рецепту
Август је месец када шљиве достижу своју пуну зрелост и када је сезона бербе у пуном јеку. Ово је идеално време за прављење разних прерађевина од шљива, укључујући и домаћи пекмез. Приликом куповине шљива, за зимницу је важно бирати зреле плодове који су сочни, слатки и без
Највећи плод од 382 грама наговестио добру бербу упркос великој суши
Почетак бербе црвене ајваруше, по којој је Руски Крстур код Куле надалеко познат, обележен је у суботу, по 12. пут, кроз традиционалну гастрономску, туристичку и привредну манифестацију "Дани крстурске паприке". Мирис паприке испунио је ваздух са штандова и кулинарских пунктова у центру села, где су се у
Посна пита без капи уља по манастирском рецепту (ВИДЕО)
У току је најкраћи, а најстрожи Госпојински пост који траје од 14. до 28. августа када се слави Успење Пресвете Богородице у народу познат и као Велика Госпојина. Овај пост траје 15 дана, од 14. до 28. августа, али је строжи од божићног и апостолског. Све време
Нису имали струју али лед за вино јесу
НА ДВОРУ БРАНКОВИЋА СЕ ПИЛО ВИНО СА ЛЕДОМ: Папа из 15. века забележио како је био угошћен у Смедереву код деспота ЂурђаФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН/ ДисцоверСербиа Једини сачувани средњовековни двор, у своје време одисао је богатством и сјајем, имао ковницу новца, гала забаве, дворског композитора, а у врелим летњим
Откривамо вам цену ајвара, паприке и рецепт за 2024. годину!
Владимир Радић, предузетник из Велике Плане, основао је своје пољопривредно газдинство 2012. године са једноставном мисијом: прерадом воћа и поврћа створити производе који спајају традицију и квалитет. Данас је његова мала кућна фабрика позната по разним врстама ајвара, пинђура, џемова и сокова од парадајза али и