Image Alt

Етно храна и пиће

У ВРЕМЕ када су "Jовачку ружицу" некада пили Немци, Аустријанци, Парижани и мештани Лондона, под виногорјем у Јовцу било је 800 хектара. Данас има тек петнаестак хектара, од којих 12 припада приватној винарији. Село Јовац надомак Ћуприје у 19. веку било је једно од најбогатијих предела виновом

Удружење „Круна“ из Нишке Бање традиционално организује манифестацију „Етно сусрети Нишка Бања“, која ће се ове године одржати од 6. до 8. септембра на главном шеталишту и платоу код фонтане. Овај догађај окупиће бројне излагаче и посетиоце из свих крајева Србије, који ће имати прилику да

Оно што је хуммус у арапском свету, ајвар је на Балкану — пише ауторка текста објављеном на BBC - Ајвар: The vegan "caviar" of the Balkans. Једном реченицом објаснила је она колико је ајвар популаран на просторима Балкана. Али зашто "кавијар са Балкана"? Наиме, на Википедији може

Берба грожђа у вршачком крају, једном од највећих виногорја у Србији, почела је месец дана раније него што је то уобичајено – већ 5. августа. Екстремне врућине током јула и августа утицале су на то да су гроздови "насилно" сазрели, али нису изгубили на квалитету. Ипак,

Један од најважнијих актуелних сезонских послова је свакако берба и прерада шљиве, а Ваљевски крај је већ деценијама познат као срце производње суве шљиве у Србији, са највећим капацитетима за сушење. Ове године, и поред изазовних временских услова, род је више него задовољавајући. Нашколега, новинар РТС-а Михајло

Август је месец када шљиве достижу своју пуну зрелост и када је сезона бербе у пуном јеку. Ово је идеално време за прављење разних прерађевина од шљива, укључујући и домаћи пекмез. Приликом куповине шљива, за зимницу је важно бирати зреле плодове који су сочни, слатки и без

Почетак бербе црвене ајваруше, по којој је Руски Крстур код Куле надалеко познат, обележен је у суботу, по 12. пут, кроз традиционалну гастрономску, туристичку и привредну манифестацију "Дани крстурске паприке". Мирис паприке испунио је ваздух са штандова и кулинарских пунктова у центру села, где су се у

У току је најкраћи, а најстрожи Госпојински пост који траје од 14. до 28. августа када се слави Успење Пресвете Богородице у народу познат и као Велика Госпојина. Овај пост траје 15 дана, од 14. до 28. августа, али је строжи од божићног и апостолског. Све време

НА ДВОРУ БРАНКОВИЋА СЕ ПИЛО ВИНО СА ЛЕДОМ: Папа из 15. века забележио како је био угошћен у Смедереву код деспота ЂурђаФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН/ ДисцоверСербиа Једини сачувани средњовековни двор, у своје време одисао је богатством и сјајем, имао ковницу новца, гала забаве, дворског композитора, а у врелим летњим

Владимир Радић, предузетник из Велике Плане, основао је своје пољопривредно газдинство 2012. године са једноставном мисијом: прерадом воћа и поврћа створити производе који спајају традицију и квалитет. Данас је његова мала кућна фабрика позната по разним врстама ајвара, пинђура, џемова и сокова од парадајза али и

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish