Несвакидашњи укус свеже умешене самсе, шта је то и још много тога откривају нам аутори монографије „Укуси Врања”
Најновија књига „Укуси Врања” доноси причу о културно-историјском и гастрономском наслеђу града Боре Станковића, чувеној наслаганој пити самси, пилетини са тараном, пропећу, трљаници, коњичким пуслицама, црвенцима…Књига „Укуси Врања”, у издању Завода за проучавање културног развитка, доноси причу о културно-историјском и гастрономском наслеђу града мерака и севдаха.
Стари рецепт за питу бундевару меку као душа
Јесен је време за бундеву која је изузетно здрава. Од ње се могу правити најразличитија јела али најслађа је сигурно пита бундевара. Она је симбол не само јесени већ и жетве па се некад редовно припремала да се почасте комшије које су помагале у сеоском домаћинству
За понос вина „вранац” и „шардоне”
Александар Тодоровић успео је да на винску карту Европе и посебно Француске врати књажевачко виногорје, а његова винарија, с погледом на долину Сврљишког Тимока испод старопланинског масива, пример је успешног рада Љубав према родној груди Србији, вину и поштовање културе друге домовине Француске определили су Александра Тодоровића
Да ли нам се на трпезе враћа стара житарица?
На скупу лидера највећих светских економија у престоници Индије протеклог викенда, на менију су биле две ствари: геополитика и просо. Занемарена, али одржива житарица, некада познат само као храна за птице, налазила се на сваком хотелском менију у граду, док су челници незападних земаља преузимали доминацију
За владара јагње за ратара зец: Шта су јели Срби у средњем веку?
Зашто је Стефан Немања јео месо, а Свети Сава хоботнице? Из чега су пили кад нису имали чаше? Одакле им марципан
Да ли је песак из Делиблатске пешчаре заиста летео до Беча и упао у шољицу чаја Марије Терезије?
Легенде Девојачког бунара Да ли је песак из Делиблатске пешчаре заиста летео до Беча и упао у шољицу чаја Марије Терезије или сведочи о несрећној љубави – само су неки од митова везани за дине и доље овог краја „Ја ћу вам говорити о једној земљи коју ви
Стара воћка коначно је добила своју „ијаду”, и то у Црепаји, селу где се од давнина узгаја
Од своје постојбине испод Хималаја, из југозападне и централне Азије, орах Старог света лепо се уклопио у климу Балкана, а свој дан добио у јужнобанатској Црепаји. Сместио се у оквир Великогоспијинских дана, подарио назив новој манифестацији „Његово величанство – орах”. Није било ни дилеме шта ће бити
Да ли сте чули за Млечни пут у Горњој Горевници код Чачка?
Јединствена и једна од највећих манифестација посвећена производима од млека одржава се данас сутра у Горњој Горевници код Чачка. – Ради се о продајном сајму и дегустацији кајмака и најбољих врста сирева из региона. Многи посетиоци биће у прилици да окусе рертке врсте ових производа, али и
Поновиле су прошлогодишњи успех и направиле најбољи ајвар
Новка Павић, Љиљана Кери и Мирјана Пилиповић, чланице Удружења жена „Орхидеја“ из Банатског Великог Села, поновиле су прошлогодишњи успех и направиле најбољи ајвар, победивши на гастрономском такмичењу „Изађи ми на теглу“ које се 7. септембра одржало у Кикинди. Друго место припало је чланицама КД „Еђшег“, а треће
Да ли сте скоро правили обланде са шљивама?
Обланде су колач који се прави веома лако и брзо, а наше баке су га обожавале Састојци: 2 листа обланде 3 паковања пишкота 700гр. џема од шљива 200мл. воде 200гр. шећера 250гр. маргарина 300гр. чоколаде 300гр. млевених ораха 300г. млевеног кекса Припрема: У дубљу шерпу ставити воду и