Image Alt

Михољдан- дан када славимо Светог Кирјака

Михољдан- дан када славимо Светог Кирјака

На овај дан хришћани славе празник који народ, између осталог, сматра најнеобичнијим даном и каже се да ваља завршити послове ван куће који не могу да чекају зиму.

Свети Кирјак је рођен у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина. Читајући Свето писмо, веома рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, где је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу.

НАРОДНА ВЕРОВАЊА

Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела. Октобарски топли дани везани за овај народни и верски празник познати су као Михољско лето.

Кувају га, углавном, мушкарци, који га више и једу, а жене најчешће избегавају, знате ли о ком специјалитету је реч?

На Михољдан по народном веровању не треба обављати кућне послове, усисавати, спремати и слично. Ово веровање се усадило у народ вероватно због тога што напољу треба посвршавати све оне послове који не могу да чекају зиму.

Постоји и веровање да се на Михољдан не треба венчавати. И ово је веровање такође утемељено на томе да сватови не би могли да окупе госте јер су сви заузети другим пословима за припрему за зиму.

Извор:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish