Image Alt

Да ли знате како се гаји и чему служи натега?

Да ли знате како се гаји и чему служи натега?

Овог пута причамо о тикви коју зовемо „Натега“, као традиционални предмет у домаћинству на Балкану, нема прецизно документовано прво помињање, јер је њена употреба део дуготрајне и континуиране културне праксе која се преноси генерацијама кроз усмено предање.

Натега, позната и као сува тиква или врга, представља традиционални елемент домаћинства на Балкану који спаја практичност и естетику на јединствен начин. Са својом карактеристичном формом и текстуром, натега је неизоставан део балканске културе и живота, са разноврсним применама које обогаћују свакодневницу домаћинства нарочито оног на селу.

Како се гаји?

Гајење натеге почиње одабирањем зреле суве тикве у јесењем периоду, када достиже своју пуну зрелост и сувоћу. Након бербе, тиква се пажљиво чисти и суши на сувом и тамном месту како би била потпуно осушена. Процес сушења захтева стрпљење и пажњу, али резултира празном посудом спремном за употребу.

Први корак у гајењу натеге је избор одговарајућих семена. Можете користити семена која сте сакупили из зрелих тикви које сте већ имали или купити семена специфично за гајење суве тикве.Такође на интернету можете купити семе или добити на поклон од љубазних домаћина који имају ове тикве.

Пре него што почнете са сетвом семена, потребно је припремити земљиште. Натеге најбоље успевају у добро дренираном, плодном земљишту које је богато хранљивим материјама. Можете додати компост или ђубриво како бисте побољшали плодност земље. Након припреме земљишта, засејте семе на дубини од око 2-3 цм.

Након сетве семена, важно је одржавати одговарајућу влажност земљишта како би семена проклијала. Редовно заливање је кључно, посебно током сушних периода. Натеге такође воле топлоту.

Као и код већине биљака, натега може бити подложна нападима штеточина као што су пужеви, инсекти и глодари. Редовно прегледајте биљке и примените одговарајуће мере заштите ако приметите знакове штеточина.

Када тиква достигне пуну зрелост, обично у касној јесени, можете је убрати. За сушење натеге, треба је оставити на сувом и топлом месту, попут тавана или терасе, где ће имати довољно ваздуха да се осуши. Процес сушења може потрајати неколико недеља, али када је тиква потпуно осушена, биће спремна за употребу.

Ако желите да сачувате семена за следећу сезону, једноставно извадите семена из осушене тикве и чувајте их на сувом и тамном месту до следећег пролећа када планирате поновно садити.

НАТЕГА – од украса до симбола

На пример натеге су често коришћене као посуде за захватање воде у домаћинствима, посебно у руралним подручјима где није била доступна вода. Натега се често налази у близини бунара или куће, олакшавајући прикупљање воде за пиће и кућне потребе.

Традиционално, натега је коришћена за претакање ракије из бурета. Али  натеге имају и естетску вредност у домаћинству. Њихова јединствена форма и текстура чине их атрактивним декоративним комадима који се користе за украшавање унутрашњости и екстеријера куће. Постављене на полице, терасе или дворишта, натеге доприносе рустичном и аутентичном изгледу простора. Могу бити и осликане различитим мотивима или у прродној боји.

Укратко, натега је вишенаменска тиква која не само да испуњава практичне потребе балканских домаћинстава, већ и доприноси лепоти и карактеру простора. Са својом традиционалном и функционалном природом, натега остаје важан део балканске културе и наслеђа, обогаћујући живот домаћина својом присутношћу и употребом. Њена јединствена форма и текстура чине је атрактивним декоративним елементом који доприноси рустичном шарму простору.

У неким културама, натега има и симболично значење. Поред практичне употребе, натега може представљати симбол плодности, благостања и обиља у домаћинству. Неки људи верују да доноси срећу и просперитет ако се налази у близини куће или бунара.

Натега може бити постављена на полице у дневној соби, трпезарији или кухињи како би додала аутентични додир руралном или природном декору. Можете је комбиновати са другим елементима као што су суво цвеће, дрвени украси или традиционални текстил.

Ове тикве могу бити и део цветних аранжмана на трпезаријском столу или неком другом месту у кући. Ако имате терасу или балкон, натега може бити леп додатак спољном простору. Можете је поставити поред врата или на степениште како бисте дочарали рустични амбијент или створили природни угођај на отвореном.

Када се комбинује са светлима, натега може створити магичну атмосферу у простору. Можете је осветлити свећама, лампама или лампицама како бисте створили топлу и угодну атмосферу у кући.

Натеге могу бити сјајан додатак декорацији за прославе или свечане догађаје. Можете их користити као део декорације за венчања, рођендане, или друге прилике, додајући аутентични и традиционални шарм простору.

Натега је вишенаменска тиква која не само да испуњава практичне потребе домаћинства, већ и доприноси лепоти и карактеру простора као декоративни елемент. Све ове занимљивости чине натегу не само корисним предметом у домаћинству, већ и важним делом културног идентитета Балкана.

Извор: АГРОБИЗНИС МАГАЗИН, АГРОПРЕСС

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish