Image Alt

Бездан – место где странци долазе да виде најлепши дамаст

Бездан – место где странци долазе да виде најлепши дамаст

Бездан је место са 5.000 становника које се налази на тромеђи Србије, Мађарске и Хрватске, 5 км удаљен од реке Дунав и 20 км од града Сомбора. Познат по ловно-риболовном туризму и јодној бањи, Бездан је још познатији по аутентичној ткачници свиленог дамаста, јединственој у Европи.

После другог светског рата бездански приватни ткачи – занатлије удружили су средства и 1. новембра 1951. године основали су ткачку задругу “Дунав”, у улици Жртава фашизма број 2.

Током времена много пута је мењан назив и организациони облик предузећа. На крају, једном интеграцијом, добија назив “Новитет-Дунав – ткачница свиленог дамаста”.

Ткачко занатство, односно занатство уметног ткања потиче из Чешке и Мађарске, одакле је пренето на наше просторе још крајем XИX века, као и сама опрема, односно разбоји. Очувањем такве врсте мануфактурног рада остали смо једини и јединствени у Србији, а слободно можемо да кажемо и у Европи.

Бездан се по први пут под данашњим именом у писаним документима помиње 1579. године, као село са 10 породица. Повељом царице Марије Терезије 10. априла 1772. године добија статус “слободне и краљевске варошице”, значајну привилегију коју су њени житељи платили 1.010 форинти. Тада је насеобина бројала 400 кућа, а у њој су, поред пољопривредника и рибара, добре приходе остваривали и 51 занатлија, међу којима је предњачило 15 ткача, ускоро и цеховски добро организованих.

Ту ткачку традицију ће унапредити и из основа изменити Јанош Шмит, уметнички ткач, који је у Бездан доселио 1871. године. Добивши државну потпору, са обавезом да запосли најмање 5 нових радника, он је напустио доташњи рад са кудељом и ланом и прешао на ткање дамаста од увозног, специјално обрађеног лана из Чешке и Енглеске. Ткало се тада најсавременијом технологијом која се, у неизмењеном стању, одржала до данашњих дана, што новонасталом производу даје патину старих времена, а особитост квалитета даје ручна израда богатог и разноврсног дизајна.

Данас је бездански дамаст на тржишту текстила синоним за ексклузивно опремање угоститељства и домаћинства, јединствен избор за пословни и приватни поклон, аутентични сувенир и атрактивна, туристичка дестинација коју посећују високе званице, стручне делегације и остале, туристичке групе.

Програм једночасовне посете ткачници дамаста састоји се из историјске приче о старом занату и аутентичним разбојима, посматрања технологије ручног ткања на разбоју са системом бушених картица, поделу промотивног материјала, разгледања гарнитура и сетова, куповину сувенира…

Израда производа врши се искључиво на ручним разбојима жакард ткања са бушеним картицама, које датирају из 1871. године. Производња се врши на 18 дрвених разбоја, на којима ради 23 ткача, са месечном производњом око 1.000 м2.

Овде се раде ручно ткани свилени дамаст – столњак, надстолњак, салвете и навлаке за постељину. Сваки произведени предмет је уникат и одише стилом и богатством осећаја за склад и лепоту и његовог ствараоца.

Сировински састав материјала је 49% памук и 51% раyон свила. Основа је бељени, чешљани, газирани, мерцеризовани памук, свиластог сјаја велике чистоће. Потка је раyон свила која се готово не разликује од природне, а поседује низ квалитетних особина: метални сјај, постојане боје које не бледе, могућност искувавања. Тканина је густине 40-50 нити/цм у основи и 26-30 нити/цм у потки, а тежина је око 180 г/м2.

Ткање је атласно и дезенирано.

Постоји могућност израде производа од ручно тканог памучног дамаста, само у белој боји, са дезеном и димензијама по наруџби купца.

Столњаци, салвете и постељина од безданског дамаста деценијама красе елитне ресторане и

После другог светског рата бездански приватни ткачи – занатлије удружили су средства и 1. новембра 1951. године основали су ткачку задругу “Дунав”, у улици Жртава фашизма број 2.

За ткање на разбоју потребне су припреме основе и потке.

Припрема основе

Припрему основе ради сновач, сновањем памучног предива. Предиво је мерцеризирани, бељени, чешљани и газирани памук, нумерације 100/2. Памук ове прераде се налази на конусима тежине 1.000-1.150 грама. Конуси памука се поставе на гатер који има места за двеста конуса. Поступак мотања је са конуса од 200 нити, колико има у једној траци. Трака се води кроз вођицу и намотава на ваљак сноваљке. Једна трака је дужине 300 м. Траке се слажу на ваљку по пропорцијама, зависно од разбоја за који се припрема.

По завршетку поступка слагања трака, исте се премотавају са ваљка сноваљке на ваљак разбоја. Са постављеног ваљка на разбоју следи повезивање старе са новом основом. Начин повезивања је шодровање, а то је упредање нит за нит памучног предива, које се ради прстима, односно ручно. На разбоју ширине 240 цм има 11.400 нити предива основе.

Припрема потке

Припрема потке је шпулнање рајон свиле, која је бељено сјајна или бојена. Вискозна бојена свила одликује се високом постојаношћу боја према прању и светлости. Свила је на конусима масе од 1.750 грама. За припрему ткања, шпулна се са конуса на шпулнице. Цевке шпулница су дрвене, димензије 8,5 цм дужине. Од доле је пречник 1 цм и вретенасто се сужава према врху. Капацитет цевке је око 160 м рајон свиле. Намотавање се ради на шпул машини. У ткању дамаста од једне шпулнице се може исткати око 3 цм дужине на средњој ширини разбоја. Намотана шпулница се ставља у чунак разбоја који носи, трзајем лево и десно, нит свиле. У чунку се налази лежиште за шпулницу, кроз коју удевањем и благо регулисаним затезањем равномерно силази свила.

Разбоји

Разбоји су ширине од 0,85 до 2,4 м. Разбоји су типа жакард ткања, које може бити атласно или дезенирано. Дезени се формирају помоћу бушених картица, преплетањем основе и потке. Бушене картице су израдјене од прешпан картона. Картица је дужине 40 цм и ширине 4, 6 или 8 цм, зависно од ширине разбоја. Сашивене су у низ од 250 – 300 комада. Овај низ је шема за бордуру или средину дезена. Левом ногом на шамли или подношки разбоја дизањем и спуштањем се убацује картица на механизам помоћу којег се диктира зев разбоја, уједно и дезен. Ткач радом даје облик и величину дезена.

Дезени

Дезени се израђују по наруџби, као и комбинација боја и величина. Дезени се деле на цветне, геометријске, ловачке и глат ткање. Цветни дезени су углавном намењени опремању домаћинства и за израду поклон гарнитура. Геометријски и ловачки су намењени за опремање ресторана и хотела. Сви дезени се користе за израду сувенира.

Сваки дезен који има средину и бордуру, може да се ради у целини или само бордура или само средина дезена.

Ткање

Израда ткања је ручна. Ткач синхронизованим покретима обавља ткање наизменичним радом обе руке и ноге. Левом руком брдом разбоја набија се густина нити, десном руком трзајем покреће чунак који носи потку лево-десно по ширини. Десном ногом на шамли отвара зев. Левом ногом се диже и спушта шамла која убацује картицу дезена. Шамле или подношке су дрвене летве, једна до друге осам комада. Нога клизећи прелази са једне на другу, сваку треба притиском одрадити за преплетај жакард ткања.

Описане покрете треба урадити двадесет осам пута да би се откао један центиметар дамаста. Ткач испред себе упоредо прати нити основе, које пролазе кроз галир окца, затим листове и на крају кроз гребен разбоја.

Сваки комад дамаста има своју целину атласног дела, бордуре дезена и средину дезена. Испод брда разбоја налази се ваљак на који се намотава откани дамаст, са сваким намотајем се држи основа затегнута. На ваљак се може намотавати до 30 м дамаста, након тога се исеца и ради дорада.

Овакав начин производње дамаста јединствен је у свету.

 

Културно добро под заштитом државе

Према Решењу Градског музеја Сомбор број 01 од 10. јануара 2005. године, а у сарадњи са Музејом науке и технике из Београда, процес производње, 18 разбоја и 2 шпул машине ткачнице представљају културно добро под заштитом државе.

Туристичка дестинација

Ткачница је уврштена у Европске текстилне руте и Тематске туристичке руте у Еврорегији Дунав—Криш—Мориш—Тиса.

Према одлуци Управног одбора Туристичке организације града Сомбора ткачница је уврштена у туристичку понуду са подручја града Сомбора.

Награда “Туристички цвет”

Ткачница је добитник “Туристичког цвета” 2008. за луксузни сувенир Србије који додељује сваке године Туристичка организација Србије.

Ткачница дамаста, као “музеј у ком се тка”, јединствена је туристичка дестинација у Европи. Презентовани смо на сајту Туристичке организације Сомбор као место вредно посете. Посећују нас сваке недеље туристичке групе разног профила: дипломате, стручне делегације, породичне групе, школске групе, удружења грађана и др. Програм једночасовне посете ткачници дамаста састоји се из историјске приче о старом занату и аутентичним разбојима, посматрања технологије ручног ткања на разбоју са системом бушених картица, поделе промотивног материјала, разгледања гарнитура и сетова, куповине сувенира…

 

Контакт:

Нови Новитет–Дунав” ДОО

Жртава фашизма 2

25270 Бездан

Србија

тел.: +381 (0)25 810930

фаx: +381 (0)25 810137

моб: +381 (0)63 580869

info@novitet-dunav.co.rs

Извор за текст и фотографије: https://novitet-dunav.co.rs/ 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish