Image Alt

Шта је у понуди што се тиче сеоског туризма у Србији и какве су перспективе

Шта је у понуди што се тиче сеоског туризма у Србији и какве су перспективе

Сеоски туризам последњих година постаје све популарнија и све прихватљивија варијанта када се планирају излети, викенд или продужени одмори. Природне лепоте сваког краја Србије, све уређенија домаћинства, боља инфраструктура, избор пасивног или активног одмора, уређене трим и пешачке стазе, играонице за децу, могућност јахања, пецања… Бројни су још разлози који утичу на то да се домаћи, али и страни туристи све чешће уместо хотела са пет звездица у Србији опредељују управо за овај вид уживања – сеоски туризам.
Од чаробних војвођанских салаша, преко етно села и вајата, до брвнара и смештаја код домаћина у кућу, где су собе уређене према законима о угоститљским објектима, па негде и могућности за у свету све траженији глампинг… Много је различитих могућнсоти за одмор на српском селу.
Ваше је да одаберете крај који бисте волели да посетите и да се упутите према њему. Одличан одмор у мирној природи, уз специјалитете домаће српске кухиње, дуге шетње кроз богате шуме, поред реке или језера, очараће Вам и одморити и душу и очи.
Бројни су још разлози који утичу на то да се домаћи, али и страни туристи све чешће уместо хотела са пет звездица у Србији опредељују за сеоски туризам.
БРВНАРЕ 
Брвнаре у Србији већ одавно нису кућице направљене (да не кажемо “склепане”) од дрвета, без могућности за опуштено и конфорно уживање у њима. Златибор, Копаоник, Тара, Златар, Голија, Љубовија, Бајина Башта, Фрушка гора, Нови Пазар, Нова Варош, Лозница, Заовине… Западна, Источна, Централна Србија пуне су оваквог вида смештаја. Могло би се рећи чак и луксузно опремљене брвнаре у овим крајевима чекају на Вас. У већини њих имаћете и бежични интернет, удобан кревет, лепо сређено купатило и телевизор. За одмор овакве врсте Вам заиста ништа више и не треба.
У брвнаре домаћини који их изнајмљују убрајају и лепо опремљене, приземне или на спрат доступне викендице од дрвета, са чијих се тераса простире диван поглед на необуздану лепоту природе Србије, било да сте одабрали предео у равници или неком узбудљивом планинском крају. Па замислите кафица у миру, уз цвркут птица, па доручак српски са сиром, кајмаком, врућим уштипцима, качамаком или прженицама. Па шетња или већ како је ко замислио свој одмор. Све што пожелите наћи ћете у брвнарама широм наше земље.
САЛАШИ
О салашима и њиховој чаробној атмосфери смо већ у неколико наврата писали, али где је српски туризам, ту су војвођански салаши неминовност. Они доминирају војвођанском равницом, а нема тог туристе који није већ осетио или пожелео да осети магију ових места. Топлу добродошлицу, дивну кухињу, налик на оне у каквима се обедовало у стара времена или собе са ћилимима и тканом постељином, онакве у каквима се спавало пре више од два века.
Равна поља, у којима време, чини Вам се, тече дупло спорије него у остатку света, ергеле коња, на којима можете учити или ако већ знате – јахати коње, па увече тамбурице “на увце”. Атмосфера од такве не може бити лепша.
Колико су популарни вајати и брвнаре у остатку Србије, толико су салаши карактеритични баш за север наше земље. Можете их пронаћи где год пожелите, али ипак се међу најпопуларније одавно издвојио Салаш 137, који макар једном у животу морате посетити.
ВАЈАТИ
И смештај у вајатима је одличан избор уколико сте одлучили да окусите сеоски туризам. Вајат је, иначе, реч турског порекла и користи се да означи мању дрвену кућицу или зградицу у којој су некада боравили младенци прве брачне ноћи или се држале разне ствари, воће и слично. То би у оригиналу био истурени део куће, доксат, трем…
Вајати су данас модерни, гостима пружају диван ентеријер, топлу атмосферу и углавном имају све што је потребно за савремени живот 21. века, али у рустичном, старинском амбијенту. Спој су традиције и иновативне технологије.
Овај пандан војвођанским салашима, највише се као смештај користи у Западној и Централној Србији, а у Драгачеву вајати постају праве “кошнице” у време одржавања чувеног Сабора трубача у Гучи.
Брвнаре, вајати, салаши, домаћинства… Широк је спектар угоститељских објеката у којима можете провести незаборавно време док сте на одмору
СЕОСКИ ТУРИЗАМ У ДОМАЋИНСТВУ
Осим смештаја у брвнарама, салашима и вајатима, све популарнији је и вид сеоског туризма у домаћинству, нарочито погодан и атрактиван за људе из већих градова који на овај начин практично гостују код српског домаћина и са њим могу да обављају све послове на селу, деца могу да упознају животиње, већина њих можда први пут уживо види краву, кокошку или свињу.
Овај вид сеоског туризма је згодан и због тога што можете да бирате желите ли да се опустите пасивно, само у лаганим шетњама одабраним стазама и пределима, или желите да га искористите активно, па да са домаћинима радите тренутно актуелне послове, да ли је време да се можда беру малине или паприка, кува зимница, сеје поврће, музу краве, прави сир и кајмак…
Сеоски туризам у домаћинству нуди аутентичне специјалитете припремљене на традиционалан начин, органску храну или могућност за рехабилитацију. Свако домаћинство мора да испуни одређене процедуре и стандарде да би се уопште бавило сеоским туризмом, као што су одређени технички и санитарно-хигијенски услови, прописине Законом о туризму, који између осталог уређује и услуге у туризму и сва питања од значаја за развој и унапређење туризма.
СЕОСКИ ТУРИЗАМ ИСТОЧНА СРБИЈА 
Источна Србија је увек, поред фантастично лепих предела, гостима ових крајева нудила и дозу мистике, тајновитости, посебне филозофије и веровања којима се тумачи живот. Источна Србија буди машту и осваја срца, где год да кренете – од моћног Ђердапа, до предивних села око Бујановачког језера. Овде се, више него било где у Србији мешају стварност и легенда, тако да је мекад тешко спознати границу између њих.
Сеоски туризам у Источној Србији постаје све атрактивнији, јер заиста овај део наше земље има шта да понуди гостима. Велике реке, природне терасе крај Дунава, плодна и здрава земља, условили су да се уз његове обале настањују људи, баве риболовом, подижу воћњаке, а посебно винограде. Да вам буде удобно колико и занимљиво, побринуће се многобројна сеоска домаћинства у близини Доњег Милановца, Кладова, Голупца, Мајданпека и Неготина која се баве сеоским туризмом.
У Тимочком крају, у околини Зајечара, Књажевца, Бољевца, Сокобање или Бора домаћини ће Вас послужити качамаком званим белмуж, гулашом од срнетине, чорбом од коприва, а пасуљ пребранац је посебан гурмански догађај.
Ртањ ће Вас свакако очарати својом мистиком и лепотом. На овом месту спајају се руже ветрова са Карпата, Јадранског мора и северних равница, па не само што осећате благодет чистог ваздуха, већ истински удишете лековитост која уклања кашаљ, чисти плућа и јача одбрамбене снаге организма.
Хомољски крај је посебан ентитет у источној Србији. Једна од његових специфичности су многобројне клисуре: Горњачка, Рибарска, клисуре Велике и Мале Тиснице, Осаничке реке и реке До. Врело Млаве је посебна туристичка атракција. Река Морава путује Браничевским крајем у коме Вас Пожаревац и Љубичево позивају на коњичке игре сваког септембра.
А ту су и Пирот, Стара планина, Смедеревска тврђава, једна од најлепших клисура у Европи – Ђердапска клисура и Национални парк Ђердап, уметност праисторијских житеља Лепенског Вира, остаци Виминациума, главног града римске провинције Горње Мезије и значајног римског војног логора… Уколико одлучите да за краћи или дужи одмор посетите источну Србију, чека Вас лепота какву можда и нисте очекивали.
Магнолиа бy Радовановић у Петровцу на Млави, Домаћинство Цикић у Засавици и Сеоску причу у Черевићу само су нека од смештаја која Вам топло препоручујемо
СЕОСКИ ТУРИЗАМ ШУМАДИЈА 
Кажу стихови једне песме “Тамо где је Рудник, Милановац град, Крагујевац, Топола, Космај и Београд”. Управо тако и путовање у средиште Србије не може да почне без одласка у више градова, варошица и села.
Сеоски туризам у Шумадији обилује богатством шума и лепотама које морате видети и осетити. Јер, величанствена места која су својом историјом обележила векове иза нас, манастири и цркве који чувају православље, гастрономија која иза сваког ћошка мами аутентичношћу и, пре свега људи и њихова душа, гостољубивост и приче, могу да учине боравак у овом крају Србије упечатљивијим него што сте можда могли и да сањате.
Кад сте у Шумадији, кажу, не треба журити, већ све лагано густирати, ослушкивати, истраживати, успорити време и уживати. То је, у ствари, спори, зелени и здрави туризам. Једно од најпопуларнијих места за сеоски туризам у Шумадији сигурно су и Рајски конаци, за које кажу да је на њих пало парче раја и да сте о њиховим кућицама читали у бајкама.
А такав је – бајковит читав овај крај. Од прелепих брежуљака Шумадије, помислићете на тренутак да сте у Тоскани. У овом делу Србије, на неколико стотина метара од Аранђеловца, чека Вас први еко-хостел у нашој земљи – “Бранч”, у којем можете преспавати и упознати град под Букуљом или свратити на розе вино од органских купина из Вукосаваца. За љубитеље воде, и не тако велике надморске висине, ту је Гружанско језеро, где се усидрио и један од лепших ресторана овог краја “Мy Соул”. Код Миљојке у Овсишту чека Вас кафа добродошлице, ракија и доручак за памћење. А ако се одлучита за туризам у овом делу Шумадије, можете обићи и средњевековни манастир Каленић, из 15. века, споменик културе од изузетног значаја, као и бројне цркве и манастире у околини, археолошко налазиште у Жупањевцу, излетничка места, попут оног који се налази 27 км јужно од Тополе, односно 16 км северно од Крагујевца, у коме је смештен модеран комплекс за одмор, ушушкан и сакривен усред села Лужнице. То су етно-село и базен на једном месту. Необичан спој, али идеалан за развој зеленог, спорог и здравог туризма.
СЕОСКИ ТУРИЗАМ ФРУШКА ГОРА
Кажу да је Фрушка гора рај за туристе, поготову ако се определите за сеоски туризам на Фрушкој гори. Природа, манастири, домаћа храна и чист ваздух само су неки од разлога због којих би требало да је посетите. Уживање у мирној сеоској атмосфери и чистом ваздуху гарантује релаксацију и измештање из стресне свакодневнице А ако неко зна, онда знају Сремци како се припрема здрава и укусна храна. Још ако је све домаће, онда грешке нема.
Можете посетити Крчединску аду, природни резерват, који спада под заштиту Ковиљско-петроварадинског рита. Важна информација је да је максималан број авантуриста на овом острву 20, како би очували природу и максимално смањили утицај човека. На овом острву живи више од 300 животиња, као што си краве, бикови, коњи, подолска говечад, свиње, мангулице, магарци, морке, чапље и по која рода.
Фрушка гора заиста крије бројне предивне бање, језера, етно села… И мир који ћете срести ретко где. Последњих година на сам врх топ листе места која не смете заобићи “попела” се и Врдничка кула, рај за наше и стране туристе. Изоловано од урбаног и ушушкано у дубокој, нетакнутој природи, на самој граници са Националним парком “Фрушка гора“ изграђен је етно комплекс “Врдничка кула”. Чист ваздух, мирис липове и борове шуме које окружују ово насеље и поглед на предивну природу пружиће Вам мир и опуштање за сва чула.
Али, за који год кутак Фрушке горе да се определите, знајте да нећете погрешити.
КАКО ОДАБРАТИ ДЕСТИНАЦИЈУ?
Толико је Србија богата местима која би свакако морала да се нађу у Вашем планеру када размишљате о одмору, излету или викенд путовању. Питање је како одабрати дестинацију за Ваших неколико слободних дана? Ми Вам препоручујемо неколико сајтова који се годинама већ баве сеоским туризмом, његовим потенцијалима и чија је препорука свакако валидна када треба да одлучите које место да изаберете за одмор:
Овај сајт Вам потпуно објективно пружа слику места која би требало да посетите или да преко њега резервишете Ваш смештај. На њему ћете наћи популарне дестинације за одмор у Србији, као и увек добре предлоге за викенд.
Националну асоцијацију Сеоски туризам Србије, 2002. године, основали су пружаоци услуга туризма на селу, окупљени у девет удружења. Данас удружење има више од 500 чланова. 2004.г. ИНтернет Цлуб је поставио презентација Село.цо.yу која је пројектована као база података укупне сеоске туристичке понуде Србије, а већ нардне, 2005. године су. у реализацију пројекта Промоција сеоског туризма у Србији, укључене су све општине и туристичке организације општина и градова у Србији које су имале туристичку понуду у својим селима.
На овом популарном сајту за сеоски туризам, чекају Вас предлози за обилазак и смештај на Златибору, смештај са ваучерима у Србији, етно село Врхпоље, или ако волите да тамо где сте обавезно имате и базен, село,рс Вам препоручује и таква места. Шта год да Вам је потребно, сигурно ћете пронаћи на овом сајту, а ако не знате где бисте, овде Вас чекају објективне препоруке.
Око овог сајта се окупио тим који воли Србију и све природне лепоте која нам она пружа. У питању су млади људи који воле сваки кутак наше земље и који су, обилазећи Србију схватили да мали број људи заиста зна шта она може да пружи. Циљ портала сеоскитуризам.рс је једноставан, да што више туриста из земље и иностранства види какве лепоте Србија крије.
А таквих места је заиста много…
И заиста, на овом сајту наћи ћете све што Вас занима, а да то можда нисте ни знали. Најлепше планине, етно села, језера, бање… Места која се могу сва заједно описати истом речју – идила. Тако ћете, сигурни смо, на овом сајту открити одличан смештај за сваки кутак наше земље који може да се подведе под сеоски туризам – Копаоник, Златибор, Дивчибаре. Голију, Тару, Увац, Ртањ, као и остала одлична туристичка домаћинства која се крију по нашој лепој Србији.
Можда баш од њих први пут чујете за Етнолошку збирку са невероватним предметима или Розе језеро у Србији, а ту Вас чекају и места за која сте сигурно чулим попут Голубачке тврђаве, Селтерс бање, Космаја, Русника, бање Врдник…
Одмор у селима Србије представља све чешћи избор не само наших, већ и страних држављана. Домаћа атмосфера, традиционална кухиња, здраво природно окружење, чист ваздух, изворска вода, само су неке од погодности овог вида одмора и рекреације. Додатне активности (рафтинг, планинарење, пешачење, бициклизам, пецање итд…) у комбинацији са приступачним ценама и дестинацијама које су у Вашој близини, разлог су више да испробате овај вид туризма који се у свету нагло развија у водећу грану туристичке понуде.
Сигурно сте и Ви пожелели супротност урбаним срединама, опуштање од буке, гужве и загадјења. Добар залогај, (домаћа ракија, сир и кајмак, кисели купус или пасуљ из земљаног лонца, пите од зеља, проја или домаћа гибаница од развијених кора, месен хлеб пецен у спорету на дрва…) као и мир, тишина и добар сан на само неколико сати вожње од места где станујете, изазов су зар не – питају са овог популарног сајта за промоцију српског сеоског туризма.
А све што је аутентично, лепо, све што је за сваку препоруку за Ваш одмор кад је сеоски туризам у питању, наћи ћете на овом стручном сајту, који годинама “проучава” природне и приступачне лепоте наше земље. Рајачке пимнице, Оазу мира Лопатница, колибу порд потока или брвнару крај реке…Куће на селу, етно села, апартмане, викендице, вајате, конаке, вајате, бање… Све што овде видите, знајте да је вредно Ваше посете.
ТОП 3 ПРЕМИУМ ПРЕДЛОГА ЗА СЕОСКИ ТУРИЗАМ
И заиста је много места која бисте морали да посетите када сте у Србији, или живите у њој. За почетак, нека то буду ТОП 3 Премиум предлога за сеоски туризам, па даље полако:
Магнолиа by Радовановић (Петровац на Млави)
Магнолиа бy Радовановић налази се у Петровцу на Млави и сигурно ћете уживати у лепоти њеног врта са дивне терасе. Ова сеоска кућа поседује бесплатан приватни паркинг, заједнички салон и бесплатан Wи-Фи. Има чајну кухињу, простор за седење, трпезарију и флат-сцреен ТВ. У сеоској кући доступна је услуга изнајмљивања бицикала. Паровима су локацију оценили са 9,6 бодова. И Виама ће се сигурно допасти.
Домачинство Цикић (Засавица)
Домаћинство Цикић се налази у Засавици, на 44 км од Бијељине. У понуди су ресторан и бесплатан Wи-Фи. Свака смештајна јединица је климатизована и има флат-сцреен ТВ са сателитским каналима. У овом сеоском домаћинству се сваког дана служи континентални доручак, а објекат поседује врт са прибором за припрему роштиља, док је околина погодна за вожњу бицикла. Најближи аеродром је “Аеродром Никола Тесла” у Београду, удаљен 64 км од Домаћинства Цикић. Услуга превоза од/до аеродрома доступна је уз доплату. Парови су локацију оценили са 9,4.
Сеоска прича (Черевић)
Сеоска Прича налази се у Черевићу, на 30 км од Сремских Карловаца. У понуди је смештај са заједничким салоном и бесплатним Wи-Фи интернетом. Свака јединица поседује простор за седење и трпезарију. Ово сеоско домаћинство има и предивну терасу на којој посебно можете уживати, као и врт са прибором за припрему роштиља, а околина је погодна за пешачење и риболов. Нови Сад је удаљен 23 км од Сеоске Приче, а Врдник се налази на 22 км. Најближи аеродром је “Аеродром Београд Никола Тесла”, удаљен 67 км. Превоз од/до аеродрома доступан је уз доплату. Парови су локацију оценили са високих 9,2 бода.
Извор: https://www.premiumsrbija.rs/putovanja/seoski-turizam/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish