Image Alt

На дедовини направили парче раја, гости само стижу

На дедовини направили парче раја, гости само стижу

Одавно се показало да сваки ар земље на Златибору има своју вредност, и то поприличну. И док су неки одлучили да своје парцеле продају, породица Тодоровић из града се преселила на дедовину и почела бавити сеоским туризмом. То се показало као одличан потез, јер су у јеку пандемије корона вируса, али и након тога многи грађани потражили мир у нетакнутој природи.

– Кад се каже Златибор већини је на памети језеро у центру и поплочани трг, али ова планина је много више од тога. Овде у селу на само десетак километара од центра људи долазе да пронађу своју природну оазу и то успевају, јер овде се тишина заправо чује. Ваздух је феноменалан и како су нам рекли гости као да се продише пуним плућима”, каже за РИНУ домаћица Јелена Тодоровић.

Њихово домаћинство право је мало парче раја на земљи, кућице су дрвене и традиционално опремљене. Гости долазе из свих делова Србије, региона али из далеких земаља.

– Посетила нас је гошћа из тропских крајева и она је овде код нас на Златибору први пут видела снег, то је било опште одушевљење и заиста права радост”, додаје Јелена.

Илустрација: Као сувенир гости најчешће понесу пршуту или суво месо које праве Тодоровићи

 

Да би покренули свој посао Јелена и њен супруг Александар корситили су подстицаје локалне самоуправе, а захваљујући субвенцијама у плану је и проширивање капацитета. Оно по чему се још истичу јесте производња домаће органске хране на њиховом имању, стога гости на трпези добијају искључиво домаћу, здраву храну.

– На нашем имању узгајамо мангулице и овце. Златибор је изузетно чист тако да нам није тешко да испунимо услове неопходне за органску производњу. Касније правимо своје сопствене сухомеснате производе врхунског квалиета, млеко и сир и све то служимо нашим гостима. Сви буду одушевљени домаћим чварцима, месом и млеком. Добар глас далеко се чује, а препорука “од уста до уста” је најбоља тако да је број ноћења у нашем домаћинству све већи. Често као сувенир са Златибора понесу управо пршуту или чварке”, каже Александар.

Овај млади брачни пар са својом децом, најбољи је пример да живота има и у српским селима, али само за оне који се не либе да вредно раде и превасходно баве пољопривредом, а затим и сеоским туризмом.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4351093/todorovici-otisli-na-selo-uzgajaju-mangulice-i-ovce

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish