Image Alt

Магија планинског раја на Тари

Магија планинског раја на Тари

Не претерујемо када кажемо да је посета очаравајућем планинском селу Заовине и истоименом језеру на планини Тари, улазак у “свет бајки, магије и нестварних лепота”.

Бројна зелена брда, непрегледна пространства, цветне ливаде и фасцинатни пејзажи који изгледају као да их је вешт уметник насликао. Ко не би пожелео да се нађе на овом месту? Није тешко закључити због чега су слике малог српског планинског села обишле цео свет. Једноставно, овде је немогуће направити лошу фотографију. Бујна природа са најлепшим спектром боја и интересантне планинске кућице, то не дозвољавају. Али, нису Заовине само по нестварним природним лепотама познате. Постоји још много тога…

МЕСТО ГДЕ ЈЕ ПАНЧИЋ УГЛЕДАО ОМОРИКУ

Ово је прва од неколико ствари због којих се за Заовине чуло много изван граница Србије. Веровали или не, управо овде је чувени српски ботаничар Јосиф Панчић открио живи фосил биљног света. Наиме, у засеоку Ђурићи 1875. године Панчић проналази нову “фелу“, ендемореликтну врсту четинара којој даје назив Панчићева оморика (Picea omorika).

Ова ендемска врста расте на веома малом подручју, а Заовине су једино станиште Панчићеве оморике на метаморфним стенама. Оно што вам свакако препоручујемо, јесте да обиђете обележено место на којем се догодило велико откриће. Овде ћете уживати у занимљивој причи о Панчићевој оморици, лепој природи и још лепшем видиковцу који се одавде пружа.

Илустрација: Језеро Заовина настало је 1980. изградњом бране и постало је бисер Таре

 

ОСТВАРЕНО ПРОРОЧАНСТВО ТАРАБИЋА

Код Заовина је 1980. године изградњом бране створен један од главних симбола села и планине Таре – Заовинско језеро. Целокупан пројекат покренут је за потребе хидроелектране у Бајиној Башти, али се испоставило да се његовом реализацијом остварило још нешто – старо креманско пророчанство. О чему се ради?

Тарабићи су најпознатија српска породица пророка која је предвидела да ће Дрина једнога дана тећи узбрдо. Дуго је ово пророчанство свима деловало небулозно, а онда је настало магично језеро. Наиме, када је велики водоток вода из Дрине се пумпама подиже на Тару, а када је водостај низак онда се спушта из Заовинског језера. На тај начин је и пророчанство остварено.

Иначе, ово језеро представља прави рај за све оне који воле да уживају у мирној и нетaкнутој природи. Захваљујући четинарима који окружују језеро, пријатан и свеж мирис обавија ваздух а цвркут птица чини цео амбијент јединственим и нестварним. Одмор и уживање поред Заовинског језера нешто је што морате осетити и доживети…

Илустрација: Лепота природе од које застаје дах

 

ФАСЦИНАНТНО СРЕДЊОВЕКОВНО УТВРЂЕЊЕ
Импозантна природа и бајковито језеро Заовина ће вас сигурно одушевити. Међутим, постоји још једно место које наша тура не сме заобићи. Реч је о Равној стени или Граду који краси долину реке Бели Рзав. На атрактивном споменику природе и геоморфололошкој атракцији, у средњем веку се налазило јединствено средњовековно утврђење.

Место је посебно и по томе што се управо на њему гнезди сиви соко – природна реткост Балкана. Поред тога, овде расте и ретка врста жуте перунике, што Равну стену чини вредном и занимљивом туристичком атракцијом, коју морате посетити уколико се нађете у овом делу западне Србије. Одавде ћете отићи насмејани, пуни енергије и са најлепшим успоменама. То вам гарантујемо!
Када сте већ овде, не пропустите:
– да прошетате прелепим пропланцима планине Таре и уживате у једном од најлепших видиковаца Србије – Бањској стени.

– обиђете фасцинантну Мокру Гору, магично етно село Дрвенград и провозате се чувеном Шарганском осмицом.

– посетите Златибор и пробате један од најпознатијих специјалитета српске традиционалне кухиње – комплет лепињу.

Извор: https://www.b92.net/putovanja/putuj-srbijom.php?yyyy=2023&mm=06&dd=28&nav_id=2357141

ФОТО: Youtube Национални парк Тара

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish