Image Alt

Мошти Јустина Ћелијског на спасовданској литији у Београду

Мошти Јустина Ћелијског на спасовданској литији у Београду

Српска православна црква и верници прослављају Вазнесење Господње ‒ Спасовдан, престоничку славу. У 19 часова у Вазнесењском храму почиње Спасовданска литија.Спасовдан или Вазнесење Господње православна црква прославља четрдесетог дана после Христовог васкрсења и увек пада у четвртак, шесте недеље после Васкрса.

Према предању, празник се пославља у знак сећања на дан када се Исус последњи пут јавио ученицима, заповедио им да иду по свету и проповедају јеванђеље, а затим се, на Маслинској гори, наочиглед свих узнео на небо, чиме је завршио своје дело спасења.

Христови ученици су потом преносили веру светом и тиме људе спасавали у вери, одакле и назив празника.

Душанов законик усвојен је на Спасовдан 1349. године, на исти празник је и допуњен пет година касније.

Илустрација: Из манстира Ћелије у Београд су пренете мошти Преподобног Јустина Ћелијског

Београђани у Спасовданској литији
Српска престоница слави Спасовдан као своју славу од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године граду дао статус српске престонице, у част обнове и напретка.

Српска православна црква позива све оне који желе да узму учешће у Спасовданској литији да се од 18 часова окупе у Улици краља Милана, на потезу код Скупштине Града Београда, као и да на лицу места послушају упутства организатора.

Програмом је предвиђено да литија крене од Цркве Вазнесења Господњег у 19 часова Улицом краља Милана до Трга Славија, где ће патријарх српски Порфирије прочитати јеванђеље и освештати престоничке улице.

Славска литија ће затим, предвођена кивотом са моштима Преподобног Јустина Ћелијског и чудотворном иконом Мајке Божје Знамење, преко Булевара ослобођења доћи до Спомен-Храма Светог Саве.

Уследиће патријархова беседа, после чега ће бити служен акатист Преподобном Јустину Ћелијском, а светиње бити изложене народу на поклоњење и целивање.

Ове године православна црква прославља Светог оца Јустина Ћелијског, рођеног пре 130 година, 45 година од упокојења и 10 година од преноса његових моштију.

Светитељ, отац Јустин Поповић био је теолог и богослов који је живео у 20. веку.

Поводом Спасовдана Београд је посетио и митрополит источноамерички и њујоршки Руске заграничне цркве Николај, који ће у литургији саслуживати патријарха Порфирија.

Српска православна црква наводи да руски митрополит – “ради духовног укрепљења и поклоњења православних Срба у Београд доноси чудотворну икону Мајке Божје Знамење”.

Објашњава се да је икона “Знамење” 1295. године пронађена у корену једног дрвета у граду Курску и да столећима чува, штити и исцељује.

Извор: https://rts.rs/vesti/drustvo/5465581/spasovdanska-litija-spasovdan-slava-beograda-ava-justin-celijski-mosti.html

ФОТО: Printscreen Youtube/ ТВ Храм

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish