Image Alt

Манастирски рецепт за домаћу ораховачу

Манастирски рецепт за домаћу ораховачу

Чувени народни учитељ и лекар Васа Пелагић говорио је да су „биљке и храна и лек“. Орах се сматра се једном од најстаријих хранљивих намирница, јер је растао као дивља биљка у виду орахових шума. Не зна се његово тачно порекло, али сматра се да потиче из Азије, а одатле се преко Медитерана проширио по читавом свету.
Дуго се сматрало да није здрав, јер је богат мастима, али су научна истраживања показала да је орах у односу на остало коштуњаво воће најздравији, пре свега због великог садржаја омега три масних киселина, али и дупло већег садржаја антиоксиданса.

Илустрација: Млади зелени ораси права су ризница минерала и витамина 

 

У јуну и јулу прикупљају се зелени, млади ораси од кога се прави ораховача. У питању је сладак ликер који се већ вековима се користи у народној медицини као лек за многе болести. Рецепти за ораховачу чувани су као највреднија тајна по манастирима или се преносио с колена на колено међу траварима и видарима. Нека се најчешће правио у манастирима где су људи одлазили кад су болесни.

Лековитост ораховача дугује младим зеленим орасима који су богати јодом и витаминима Б групе. Проучавајући овај ликер стручњаци су открили и једињење југлон које се налази у кори зелених ораха а које делује и против најтежих болести. Овај ликер је одавнина познат као лек за проблеме са штитном жлездом баш због обиља јода. Ипак пре употребе ораховаче у лековите сврхе требало би се консултовати са лекаром посебно уколико имате проблеме са штитном жлездом, иако је ово народни лек баш за болести ове жлезде. Осим јода, ораховача је богата и витаминима Ц и Е, као и Б комплекса, минералима као што су калцијум, калијум, цинк, гвожђе, магнезијум па се препоручује особама које пате од анемије јер ће омогућити виши ниво гвожђа и хемоглобина. Али не треба заборавити да је ово ипак алкохолно пиће и треба га конзумирати умерено, односно једна ракијска чашица ујутру и једна увече је сасвим довољно.
Поклањамо вам рецепт за ораховачу сачуван у нашим манастирима и стар више стотина година.

Илустрација: Ораховача се већ вековима користи као народни лек за бројне болести

 

РЕЦЕПТ:
Ова количина састојака довољна је за литар ораховаче.

Састојци:

  • 40 младих зелених ораха
  • 1 л домаће ракије
  • 400 г меда или шећера
  • 5 каранфилића
  • лимун

Припрема:

Орахе и лимун добро опрати заједно са кором. Зелене орахе исеците на половине, а лимун на мале кришке и поређајте у већу теглу или убаците у стаклену флашу. У ракију додати мед и каранфилић, све добро промешати док се мед потпуно не отопи. Прелити орахе, флашу затворити и држати на сунцу 40 дана. Сваког дана смесу добро промућкати да се састојци сједине. После истека овог времена ораховача је спремна за употребу.

Извор: Етносрб

ФОТО: Pixabay

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish