Да ли сте посетили “Голог Ђоку” и грочанског Посејдона
Када се током лета помене Гроцка, обично се помисли на укусно воће које тамо успева. Ова општина одувек је нудила много више од тога. Кроз општину Гроцка, Дунав протиче у дужини од 24 километра, те смо одлучили да, док још увек траје лето, пронађено скривене оазе и
Вруће такмичење у Ћуприји, утрну уста од љутине
У пластеницима Живојина Антића у Ћуприји расте импресивна колекција од чак 260 врста љутих папричица. Долазе из различитих крајева света, често су необичног облика, али им је заједничко што су екстремно љуте. Прави изазов за гурмане. Каролина рипер (Carolina Reaper) званично је најљућа папричица на свету. Изгледа
Хибискус – цвет бесмртности, украсна и лековита биљка
Хибискус је веома поштована биљка у Кини где симболизује богатство, у Малезији је национални цвет, а познат нам је чај од хибискуса који пијемо што због пријатног укуса, што због лековитог својства. Хибискус је биљка која припада врсти слезова, а баштенски хибискус је хибискус сиријаки, то јест
Безобразно име сремског насеља по коме су познати у свету
ЛАКО је мештанима села Неваде. Овом селу је, поносе се, име дао краљ, лично док је "обилазио" рудничке њиве и пашњаке. Затекао је, говори легенда, пастира и пастирицу - на гомили. Мучени пастир се придигао, а краљ му наредио: не вади, не вади! И, краљева се
Крушка је много здравија него што мислите
У античкој Грчкој крушка се сматрала даром богова. Веровало се да људи који једу крушке постају лепши, здравији, а посебно је била цењена као биљка која подмлађује. Остаци археолошких истраживања сведоче да се крушка користила у људској исхрани још у праисторијско време, док се у Кини
5 савета за припрему собних биљака за зиму
У ово доба, крајем августа, многе собне биљке се припремају за прелазак у фазу мировања: у јесен и зиму не могу да се режу, расађују и пресађују. Због тога у августу је веома важно да нађете време да завршите све ствари које сте дуго одлагали. Шта треба да
Домаће слатко од смокава без конзерванса
Лето полако пролази, па домаћице већ увелико размишљају о зимници и свему ономе што би могле да спремају у наредном периоду. Једна од таквих ствари јесте и слатко од смокава, помало заборављена зимница. Доста домаћица се опредељује да то буде слатко од шљива, вишања и слично, али
Гајде су неправедно скрајнут инструмент
У СЕЛУ Преконога, у сврљишком крају, породица Јовановић деценијама ствара музичку чаролију. Умећу свирања на гајдама браћу Јована (22) и Александра (20) научио је прадеда Никола. Свирао је овај инструмент пуних 78 година, а он сам, таленат и "занат" је као осмогодишњак наследио од оца Петронија.
Домаћи сок од парадајза без адитива и конзерванса
Парадајз округло – срцолики црвени плод истоимене биљке већ вековима је познат као „чувар младости и здравља“ и без њега је данас незамислива медитеранска кухиња. Свеж, куван, као зачин, сок или кечап користи се широм света. Парадајз (лат. Solanum lycopersicum L.) је биљка из породице помоћница
КАКО МЛАДИМА ИЗГЛЕДА ЖИВОТ У СРПСКИМ СЕЛИМА? Шта недостаје да би било добро?
Многи становници градова често се жале на гужву, загађен ваздух, буку и маштају да једног дана живе на селу. Сањају да се буде уз цвркут птица, једу здраво воће и поврће које су сами посадили и гајили. Али овакву романтичну представу најчешће имају људи који никада