Некада је и камен био удобан
Стара камена кућа с краја 19. века имала је кревете од истог материјала, кров од сламе и малене прозоре. Сламу су временом замениле камене плоче као изолатори од врелине и зиме које су херцеговачки градитељи умешно слагали без везива Старе камене куће између којих вијугају уличице покривене
Нови рекорд на “Данима лудаје” бундева од 865,5 кг
Једна од највећих туристичко-забавних манифестација у Банату, кикиндски „Дани лудаје“ одржавају се 38. пут. Централни део богатог програма је избор најдуже и најтеже бундеве где је постигнут нови рекорд.Бундева тешка 865,5 килограма нови је рекорд кикиндских „Дана лудаје“, а однеговао ју је Тибор Кокаи из мађарског
Рецепт из ратног кувара за ајвар без црвене паприке
Ајвар је специјалитет балканске кухиње направљен од црвене паприке. Ипак, у рецепту из 1915. црвене паприка уопште нема. Преносимо вам рецепт за "српски ајвар", наводно објављен 1915. у ратном кувару. "Узми три повећа модра патлиџана, мети их на јаку жеравицу да се пеку – сад узми 4 зелене
Српско село које се прославило у свету по паприци
Много пута смо писали о туристичким понудама наше земље, од невероватних планинских предела, преко простране равнице, до изузетно занимљивог сеоског туризма, које нуди велико културно-историјско наслеђе вредно сваког помена.Једно од многих српских села вредних пажње је и Доња Локошница или, како је мештани зову, ЛаКОшница, на
Туршија без кувања, припрема се за само пола сата
Време је за зимницу! Веровале или не, ова туршија без кувања одузеће вам тек пола сата. Више ће вам требати да припримите тегле! Ево како се спрема хладна туршија. Највећи бонус овог рецепта? Не морате га користити само за туршију. Он је погодан за конзервирање свог поврћа:
Једите грожђе чува срце од инфаркта
Конзумирање грожђа смањује ниво холестерола што може помоћи у спречавању срчаних и можданих удара, резултати су најновије студије спроведене на Калифорнијском универзитету у Лос Анђелесу. Истраживање је трајало осам недеља а импозантни резултати студије објављени су у часопису Нутриентс (енг. Nutrients). Истраживањем је руководио нутрициониста и
“Лажни ајвар” готов за само 30 минута
Ускоро почиње многима омиљени део септембра, припрема зимнице за зиму када дворишта широм Србије замиришу на печене паприке, а свака домаћица верује да је баш њен ајвар најукуснији и најлепши. Ајвар је један од популарнијих намаза широм Балкана, а углавном се сматра да је његово порекло из
Боранија је здравље у тањиру
Боранија води порекло из Мексика, а захваљујући биолошким и лековитим својствима нашла је завидно место на трпези. Постоје бројне врсте бораније, а код нас се највише узгајају шумадинка, златна оловка, кинеска и италијанска боранија. У зависности од боје може бити зелена, бледо - жута, жута или
Станислава прави најбољи златарски сир ово је њена тајна
Већ традиционална Златарска сиријада одржана је крајем августа у селу Божетићи - престоници сира и млечних производа, њени учесници углавном су планинке и планинци са падина Златара. На Госпођендански сабор у планинско село Божетиће, надомак Нове Вароши, похрле готови сви произвођачи сира, па уз музику и лепо
И слатка и љута паприка је извор здравља
Паприка црвена, зелена или жута, слатка или љута изузетно је здрава за људски организам. У питању је једногодишња биљка из породице помоћница која се користи као поврће, зачин и лек. Најпознатија је чили паприка која се узгајала на територији данашњег Перуа 3.000 година пре нове ере.