Херцеговачка лаванда улази на ЕУ тржиште
Производи компаније „Љбиље“ из Љубиња, која се бави производњом и дистрибуцијом органских производа, а послује под брендом „Љекобиље“, ускоро ће бити доступни на тржишту у Хрватској, односно у ЕУ, године. више од 170 продајних места светски познатог трговинског ланца "ДМ", рекао је виши директор компаније "Љбиље"
Да ли волите леблебије? Ево зашто треба да их једете
Леблебија мала, светло браон бобица величине грашка која је један од основних састојака кухиње Блиског истока. Користи се за припрему различитих јела, а због своје високо вредне нутритивне вредности и позитивног утицаја на људско здравље зову је и супер храна. Осим плода изузетно су здраве клице,
Цвет камилице као обавезну дрогу мора имати свака апотека
Камилица ублажава болове и грчеве, умирује желудац, користи се и за испирање грла и уста. То је једини чај који се у одређеној количини може дати и бебама Камилица (Matricaria chamomilla L.) има бројна лековита својства која су позната још од античких времена. Према списима Диоскорида и Плинија, камилица
Чај од руже народни лек који се користи већ хиљадама година
Ружа је краљица цвећа која осваја својом јединственом, софистицираном лепотом и слатким заводљивим мирисом. Према пронађеним фосилним остацима верује се да је ружа најстарије цвеће које човек почео да гаји. Осим у декоративне сврхе ружа се користи у козметологији, неизоставни је део најфинијих парфема а има
Сируп, ликер и чај од магичне жалфије
Њена лековита својства позната су из антике, а изрека лекара Медицинског факултета у Салерну гласила је: "Како може умрети човек у чијој башти расте жалфија". Имати жалфију у својој башти прави је благослов. Њен латински назив је Салвиа Оффциналис, а сматра се да потиче од речи "салвер", што
Ако имате проблема са костима једите вишње
Црвена и укусна вишња је воће које се можете јести у неограниченим количинама. Конзумира се у сировом стању, али и као додатак колачима, од ње се праве мармеладе, сокови, слатко, али и ракија – вишњевача, па чак и вино. Вишња је неправедно запостављена у исхрани, иако
Вратић: Лечи болести и чисти од паразита
Захваљујући одличном географском положају и повољној клими Србија је богата самониклим лековитим биљкама. Изузетно раскошну и разноврсну флору наше земље чини 3.272 врста од којих је 700 врста лековитих биљака, али је званично описано и регистровано 420, док се у промету налази њих 280. Србија има дугу
Зашто је добро да мирођија заиста буде у свакој чорби
Осим што нам је позната из изреке „У свакој чорби мирођија“, и по томе што се користи за додатак ароме киселим краставчићима, мирођија има изненађујућа благотворна дејства за здравље – и физичко и психичко.Семе мирођије као и уље ове биљке често се користе у прехрамбеној индустрији
Од трешње су лековите чак и петељке
Људи једу трешње још од бронзаног доба, а узгаја се од 8. века п.н.е. Сматра се да су прве трешње гајене на територији Мале Азије и Грчке. Осим што су укусне и освежавајуће трешње су и изузетно лековите и већ вековима се користе као лек у
Манастирски рецепт за домаћу ораховачу
Чувени народни учитељ и лекар Васа Пелагић говорио је да су „биљке и храна и лек“. Орах се сматра се једном од најстаријих хранљивих намирница, јер је растао као дивља биљка у виду орахових шума. Не зна се његово тачно порекло, али сматра се да потиче