Image Alt

Живот на селу

Сигурно сте некада од њих чули како се “тањир не враћа празан”. Ово је само један од лепих обичаја који се у нашем народу, додуше у све мањој мери, одржао до данас. Прича о овом обичају води нас у не тако давна времена, када су нам комшије

ПРЕ десет година Дејан Милошевић (50) је почео да сређује своју дедовину. Стицајем околности, 60 година нико на том имању у селу Борач, надомак Кнића, није живео. Опустела су и остала имања. Он није желео да се огњишта у овом селу, као многа у Србији, заувек

Парадајз је један од основних састојака многих јела, а када се споји са босиљком је добитна комбинација. А ово правило не важи само у кухињи, већ и у башти. Босиљак одбија штеточине које нападају парадајз, јача отпорност на биљне болести и повећава род парадајза. Поред сваке саднице парадајза

У пожешком крају је пре пар дана забележен природни феномен. На површину земље избила је врела вода која, према првим истраживањима, има и лековита својства. Кључање воде из подземног извора у Висибаби пријављено је комуналном предузећу у Пожеги. Измерена је температура, која је прелазила сто степени. Гејзир

Мокра Гора је проглашена најлепшим селом на свету, а за ту престижну титулу конкурисало је и златиборско Гостиље. Испунило је услове за улазак у ужи круг, конкуренција је јака, али је, и без те титуле, Гостиље већ остварило најважнији циљ – раст популације. Гостиљски водопади целе године

КРАЈИШНИК: Дуг је пут од овчијег руна до топлих вунених чарапа. Некад га је знала свака домаћица, а данас је готово заборављено шта све треба урадити на том путу. Прво су потребне овце, односно њихова вуна. Руно се мора добро опрати, осушити, па правац код вуновлачара. Из

БИЈЕЉИНА - Милан Видаковић из семберског села Ченгић са својим камионом пропутовао је цијелу Европу - упознао је пређеле, људе, културу и обичаје других народа, али, каже, са завичајем не може ништа да се пореди. Након десет година рада у шпедицији одлучио је да се врати у

Живојин Јовановић један је од ретких преосталих вуновлачара у Србији, а машина коју је једва приуштио себи пре 23 године данас више стоји него што ради Упознати стари занат за који младе генерације нису ни чуле и гледати на делу вештог мајстора у том послу права је

Колико села толико и начина печења прасета на ражњу, а за све је заједничко да се бирају младе животиње чије месо је сочно и мекано. Након клања, труп се очисти, ошури. Уклоне се све нечистоће и комади шурене коже. Све је потребно добро испрати. Из трупа се

ЧАК 50 милиона калемова извозило се својевремено из околине Крушевца и Трстеника само на тржиште некадашњег Совјетског Савеза. Велика Дренова, Селиште, Коњух, Кукљин имали су и по 100 калемара, док их је данас у овим местима 10 - ак. Сличну судбину доживели су и друга „старинска“ занимања,

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish