Image Alt

Упознајте подземни град код Малог Зворника

Упознајте подземни град код Малог Зворника

У Подземном граду Карађорђевића у Малом Зворнику, настављени су радови на уређењу музејске поставке која приказује како је изгледало тајно ратно скровиште, грађено по налогу краља Александра Првог. У реконструкцију тог културно-историјског споменика, који је дуго скриван од очију јавности, држава и општина до сада су уложиле 75 милиона динара.

Илустрација: Подземни град код Малог зворника градили су робијаши који нису имали појма чему ће служити објекат

Као војни објекат, Подземни град, дуго је чуван од знатижеље посетилаца, а шта се налази у дубинама стрме стене нису знали ни мештани.Склониште подигнуто између два рата, има 12 излаза окренутих ка Дрини и Републици Српској. Само једном је коришћен, априла 1941. године, и у њему је последњу ноћ у Србији провео млади Петар Други Карађорђевић.

„Ово је за мене овако један велики изазов у градњи и да видим овако нешто што је направљено још давно 1930 и неке године и да су инжењери имали и тада инспирацију да граде овакве објекте”, рела је Вања Врањеж, архитекта из Бања Луке.

Подземни град зидали су затвореници од којих су и локација и намена биле строго скриване. Градња је прекинута након убиства краља Александра у Марсеју, а до тада су биле завршене око две трећине склоништа.

Подземни град Карађорђевића простире се на око пет хиљада квадрата у којима је смештено хиљаду и по метара ходника и око 70 просторија. Музејском поставком тренутно је обухваћена тек половина.

Илустрација: Данас је овај подземни објекат туристичка атракција, а долазе гости из целог региона

 

Радови на уређењу објекта почели су 2019. године, а реконструкција ће се радити у неколико фаза. Циљ је да објекат буде туристичка атракција Малог Зворника.

„Нове просторије које су урађене јесте продавница, затим војна амбуланта, докторска ординација и официрска кафана”, каже Срђан Јовановић, водич у Подземном граду Карађорђевића.

„Подземни град Карађорђевића, такозвана Камена девојка је врло важан локалитет или културно-историјски споменик нама у овом месту. Такође, све више постаје познат и за људе који су са других страна, из целе државе, чак и из суседне државе, тако да имамо велике посете са свих страна”, рекла је Марина Глигоревић, директор ТО Општине Мали Зворник.

Део лагума се још истражује, а у плану реконструкције следећи су капела и олтар.

Извор: https://www.rts.rs/magazin/Zanimljivosti/5277633/podzemni-grad-karadjordjevici-turisti-mali-zvornik-rekonstrukcija.html

ФОТО: Printscreen РТС

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish