Image Alt

Када је кромпир опасан по здравље

Када је кромпир опасан по здравље

Кромпир, као једна од основних намирница, често се налази у свакој кући, али није увек правилно чуван, што може изазвати неке нежељене промене на њему.

Неретко се деси да кромпир остане у остави дуже него што би требало, па није реткост да га морамо бацити када приметимо непријатан мирис или промене на изгледу. Неки можда помисле да је довољно само ољуштити кору или исећи црне тачкице, али то може бити заблуда.

Стручњаци кажу да постоји специфичан знак који указује да кромпир није више погодан за конзумацију, а може бити и опасан по здравље.

Ако приметите зелене тачкице на кромпиру, немојте га јести. Иако се чини да их је довољно само уклонити, заправо се ради о сигналу да је кромпир почео производити соланин, токсин који служи као заштита од штеточина. Соланин може бити опасан по здравље, па је важно избегавати такве кромпире, пише Ординација.хр.

Нивои соланина су највиши у кори кромпира, па љуштење може уклонити део токсина, али неће потпуно решити проблем. Према истраживањима, само 0.6 милиграма соланина по килограму телесне тежине може довести до болести. Зато је важно држати такве кромпире подаље од деце, која су осетљивија на овакве токсине.

Уколико сте ипак појели зелени кромпир, пратите симптоме као што су:

  • грозница
  • главобоља
  • бол у стомаку
  • пролив
  • повраћање
  • слаб пулс
  • отежано дисање.

Ако приметите ове симптоме, одмах се обратите лекару.

Правилно чување кромпира може спречити овакве проблеме. Држите их на тамном и сувом месту, далеко од светлости и екстремних температура. Прегледајте сваки кромпир пре куповине и избегавајте оне који нису у добром стању.

Извор: https://najzena.alo.rs/dom-i-saveti/vesti/88998/mozemo-se-razboleti-od-samo-jednog-komada-ne-kupujte-krompir-koji-ima-ove-tackice-po-sebi/vest

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish