Image Alt

Туршија без кувања, припрема се за само пола сата

Туршија без кувања, припрема се за само пола сата

Време је за зимницу! Веровале или не, ова туршија без кувања одузеће вам тек пола сата. Више ће вам требати да припримите тегле! Ево како се спрема хладна туршија.

Највећи бонус овог рецепта? Не морате га користити само за туршију. Он је погодан за конзервирање свог поврћа: од шаргарепе и љутих папричица, до купуса.

Зашто је хладна туршија здрава?

Туршија је толико укорењена у нашој исхрани да се јако ретко запитамо да ли је и колико она здрава. А овај начин конзервирања поврћа, који су практиковале још и наше прабаке, је итекако важан за наше здравље. Не само да чува богатство витамина, минерала и нутритијената из свог поврћа које употребите, већ када га укиселите на овај начин она обилује лактобацилима, ензимима и витаминима. А шта они сви раде? Побољшавају нам пробаву, помажу рад и здравље наших црева и притом нам подижу имуни систем.

Што се тиче питања да ли је некувана туршија пођеднако добра као она коју су правиле наше баке, одговор је – свакако!

Илустрација: За туршију бирати најквалитетније плодове/ ФОТО: Pixabay

Како изабрати поврће за туршију?

У туршију се најчешће стављају краставчићи, зелени парадајз, шаргарепа, паприке, карфиол, парадајз и црни лук. У рецепт за хладну туршију, односно туршију без кувања који вам ми предлажемо, можете без проблема ставити и мање главице купуса – тако ћете кисели купус имати пре свих.

Најважније је да поврће буде свеже и здраво, како вам се туршија не би покварила. Довољно је да један парадајз или кисели краставчић мало буде кварљив и цео ваш труд ће пасти у воду. Дакле, златно правило да би зимница успела јесте да не купујете на џакове или кутије, већ да бирате сваки комад.
Савети да туршија сигурно успе

Осим што поврће мора бити здраво, оно мора бити и добро опрано. Дакле, јутро пре стављања туршије, потопите га у воду и добро оперите. Неки чак саветују да одрстраните семенке из паприка, срце из карфиола и парадајза, али ово није обавезно уколико сте сигурне да је поврће здраво. Свака мекша или сумњива поврћа мора бити одбачена.

Посуђе мора бити беспрекорно чисто. Без обзира на то да ли туршију стављате у велике стаклене тегле или ћете користити буре за туршију, јако је важно да посуђе буде заиста чисто. Свака прљавштина може да поремети процес ферментације и да вам се због тога туршија поквари.
Туршија без кувања: Како је припремити?

Златно правило код стављања туршије је да вам за један килограм поврћа, треба око једног литра течности. Једноставније: на сваких 7 килограма поврћа, припремите једну количину течности за туршију.

Илустрација:Потребно је око 40 дана како би се поврће укиселило пре јела

Рецепт бр 1 – за оне који воле заиста киселу туршију

 • 5 кг поврћа по жељи
 • 5 литара воде
 • 1,5 литра сирћета
 • 7 кашика шећера
 • 7 кашика соли
 • 1 конзерванс
 • лорбер и бибер у зрну по укусу

Рецепт бр 2 – за оне који воле мање киселу туршију

 • 4 кг поврћа по жељи
 • 4 литре воде
 • 1 литра сирћета
 • 300 грама шећера
 • 150 грама соли
 • 1 винобран
 • зачини по укусу

Припрема:
Изабрано поврће добро опрати и очистити а потом га осушити.Ако користите тегле стерилишите их у рерни поређати поврће у тегле.Након сваког реда поврћа убацити лист или два лорбера и пар зрна бибера у зависности од вашег укуса у великој чистој посуди помешати воду и остале састојке. Мешати док се конзерванс или винобран не разграде
Налити поврће. Вода мора да прекрије поврће како се оно не би кварило. Затворите поклопац и оставите 40 дана пре конзумирања како би се поврће укиселило, а винобран и конзерванс разградили.

Извор: https://www.lepotaizdravlje.rs/preporuka/recepti-preporuka/tursija-bez-kuvanja-recept/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish