Image Alt

Стање на тржишту и производња јаја у Србији

Стање на тржишту и производња јаја у Србији

Потражња за домаћим јајима је велика, али шта заправо значи “домаће јаје” и како изгледа производња у Србији? Разговарали смо са Александром Богићевићем, помоћником министра пољопривреде, који је изнео податке о стању у сектору живинарства, тржишним кретањима и изазовима са којима се произвођачи суочавају.

Према подацима Управе за ветерину, у Србији је регистровано 1.023 фарме за производњу конзумних јаја и 1.723 фарме бројлера. Поред комерцијалних фарми, постоји и око 23.000 мањих произвођача који се баве узгојем расне и украсне живине, што значајно доприноси укупној производњи.

Категоризација и безбедност јаја

Према Закону о безбедности хране и Закону о ветерини, јаја се деле у две основне класе: А класа, која је намењена за конзумацију, и Б класа, која се користи у индустријској преради. Такође, постоји класификација по величини – од XL (највећа) до S (најмања). Сва јаја у продаји морају бити јасно обележена како би купци знали шта купују.

Цена јаја у Србији је и даље приступачна у поређењу са неким западним земљама, попут САД, где је због птичјег грипа и смањења производње дошло до наглог раста цена. У Србији се највише јаја продаје на пијацама, где купци често имају поверење у своје сталне продавце. Код нас још увек није заживео модел “изнајмљивања кока” који постоји у Америци, где људи узимају живину на одређени период како би имали свеже домаће јаје.

Органска јаја – мит или стварност?

Производња органских јаја је сложен процес који захтева сертификацију. Произвођачи морају три године узгајати живину у условима који испуњавају строге стандарде, након чега добијају званичну ознаку “органско”. Осим начина узгоја, квалитет јаја зависи и од хране коју кокошке конзумирају.

Будућност живинарства у Србији

Иако су домаћа јаја тражена, производња захтева озбиљна улагања и поштовање строгих стандарда. Питање генетски модификоване хране у живинарству још увек није актуелно у Србији, а потрошачи се све више окрећу квалитетнијим производима, било да су у питању органска, слободно гајена или јаја из подног узгоја.

Српско тржиште јаја је стабилно, али постоји простор за унапређење у домену контроле квалитета и едукације потрошача. Како купци све више воде рачуна о пореклу намирница, произвођачи ће морати да се прилагоде новим стандардима и очекивањима.

Извор: ПРВА ТВ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish