Image Alt

Савети за опоравак травњака после зиме

Савети за опоравак травњака после зиме

После дуге, хладне и кишне зиме, вец́ина травњака је у прилично лошем стању, а њихова обнова је међу првим пролећним задацима већине баштована.

Први топлији дани маме нас да уживамо у благим зрацима сунца и прелепим пупољцима, али је чињеница да ће оштећен травњак са пуно смеђих ‘рупа’ у трену покварити утисак.

Стручњаци истичу да овај проблем заправо није тешко решити, а све што је потребно је предузети неколико проверених корака.

Кључно је, напомињу, да се на целу површину травњака (посебно оштец́ени делови) стави додатни слој семена младе траве, које ће пролећне кише лако упијати и башти дати препознатљиву јарко зелену боју.

Илустрација: Приликом одабира семена бирајте траву која је што сличнија оној на травњаку

 

Како обновити травњак?

Пре него што почнете да обнављате травњак новим семенима траве, процените тренутно стање и откријте подручја која су највише оштећена. Ово ће вам дати јаснији утисак колико вам је семена потребно и који алати су вам потребни за ову процедуру.

Најбоље време за обнављање је топлији, влажнији дани, када можете предвидети да ће у ваздуху бити довољно влаге да би семе примило и клијало. Наравно, важно је да не започнете ову процедуру ако постоји вероватноћа мраза.

Приликом одабира семена бирајте траву која је што сличнија оној на травњаку, како би евентуалне разлике биле минималне. Узмите у обзир изложеност сунцу, врсту земљишта и климатске услове, тако ц́ете најлакше одредити сорту семена које ц́е употпунити ваш травњак, а изабрати оно квалитетније и са високом отпорношц́у на болести.

Нанесите их што је могуће равномерније, најбоље користећи адекватан алат набављен у специјализованим продавницама, и пратите упутства на паковању да бисте постигли оптималне резултате.

Нанесите мало више семена на оштећена подручја и када завршите са овим кораком, заливајте травњак довољно редовно да остане влажан, али не и поплављен, и очекујте прве резултате за две до три недеље, преноси tportal.hr.

Не губите из вида важност кошења, јер ће управо адекватно одржавање травњака вратити његов здрав сјај и очаравајућу зелену боју, и са свим вашим садницама чинити задивљујући призор, као створен за уживање у опуштајућим тренуцима на сунцу.

Извор: https://www.krstarica.com/zivot/vas-dom/vratite-blistavu-zelenu-boju-svom-travnjaku-ovim-jednostavnim-trikom/

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish