Image Alt

Пчеле – ситна стока, велике користи

Пчеле – ситна стока, велике користи

Пчеларство је једна од најстаријих људских делатности која повезује природу и човека у симбиози од које сви имамо користи. На Златару, планини познатој по чистој природи, професор Ђоко Зечевић годинама води своје пчелињаке, делећи знање и искуство са заједницом.

„Иако су пчеле законски сврстане у ситну стоку, њихов значај је немерљив. Без пчела, наш екосистем би био непоправљиво оштећен“, каже професор Зечевић, истичући да пчеле опрашују више од 80% биљака које нису генетски модификоване.

„Бе пчеле нема живота, јер оне обезбеђују опстанак и приносе наших биљака“, додаје он. На планини Златар, пчеле су одувек играле важну улогу у очувању природне равнотеже.

Мед – еликсир здравља

Мед је један од највреднијих производа које нам природа нуди. „Мед није само храна, он је природни лек. Међутим, мора се користити правилно. Не сме се загревати на више од 40 степени, јер тиме губи лековита својства,“ објашњава Зечевић.

Занимљиво је да, према његовим речима, просечан становник Србије конзумира мање од 200 грама меда годишње. „То је поразно! Мед је извор здравља, а ми га занемарујемо,“ додаје он.

Полен, прополис и други производи

Осим меда, пчеле производе полен, прополис, матични млеч и восак, сваки са својим специфичним благодетима. „Полен је најхранљивија супстанца у природи. Он садржи више протеина него било која друга природна храна,“ истиче професор.

Он такође дели практичан савет: „Полен никада немојте узимати у чистом облику, јер наше тело не може да га свари. Најбоље је мешати га са медом и водом, и оставити да ферментише.“

Апитерапија – лек из кошнице

Апитерапија, или лечење пчелињим производима, све је популарнија због својих изузетних резултата. „Инхалација ваздухом из кошнице може да помогне код респираторних проблема, а апитоксин, или пчелињи отров, користи се у терапији реуматских обољења,“ каже Зечевић.

Он додаје да се мед и прополис могу користити за лечење рана и побољшање циркулације. „Сећам се случаја када је медом излечена рана која је годинама одолевала медицинским третманима.“

Изазови пчеларства

Пчеларство се суочава са бројним изазовима. „Некада је мој отац на Златару два пута годишње врцао мед, а данас је пашњака све мање,“ каже професор. Уз то, пчелари се боре са климатским променама и фалсификовањем меда. „На тржишту се често продаје нешто што није прави мед. То нас уништава,“ упозорава он.

Златар – центар пчеларског знања

Професор Зечевић није само пчелар, већ и инспиративни говорник који своје знање дели са другима. „Прошле године сам одржао више од 50 предавања у Србији и региону, јер верујем да само едукацијом можемо спасити пчеларство,“ истиче он.

На његовим пчелињацима на Златару свако може пробати мед директно из кошнице и научити о свим аспектима пчеларства. „Мој циљ је да инспиришем људе да цене пчеле и њихов рад, јер од тога зависи наша будућност,“ закључује професор.

Перга: Чудо пчелињег света

Перга, позната као „пчелињи хлеб“, један је од највреднијих пчелињих производа. Она настаје ферментацијом полена који пчеле сакупљају и складиште у саћима, обогаћујући га ензимима и млечно-киселим бактеријама. Професор Ђоко Зечевић често наглашава њен значај као супер-хране и природног лека.

Како се користи перга?

Перга се користи на различите начине, а њен најчешћи облик употребе је директна конзумација. Препоручује се узимање једне кафене кашичице дневно за одрасле, док се за децу препоручује половина те количине. Најбоље је узимати је ујутру, пре оброка, да би се организам најбоље искористио њене хранљиве састојке.

„Перга је изузетно делотворна за побољшање имунитета, регенерацију ткива и јачање кардиоваскуларног система. Она је посебно корисна за анемичне особе и спортисте због високог садржаја протеина и витамина“, каже професор Зечевић.

Цена перге

Цена перге варира у зависности од квалитета и порекла. На српском тржишту цена се креће око 1000 евра за килограм. Упркос вишој цени у односу на мед и друге пчелиње производе, њена нутритивна вредност оправдава уложена средства.

Здравствене користи

Перга садржи преко 250 активних супстанци, укључујући:

  • Протеине и аминокиселине
  • Витамине Б комплекса, А, Ц, Д и Е
  • Минерале као што су гвожђе, магнезијум и цинк
  • Антиоксидансе који спречавају оштећење ћелија

Захваљујући овој комбинацији, редовна употреба перге доприноси детоксикацији организма, побољшању крвне слике и регулисању пробаве.

Како купити и чувати пергу?

При куповини перге важно је проверити њено порекло и да ли је природна. „Најбоља је свеже екстрахована перга, али се она може чувати у фрижидеру како би задржала своја својства“, саветује професор.

Инвестиција у здравље

Иако је перга мање позната широј јавности, она представља један од најмоћнијих природних додатака исхрани. Уз подршку стручњака попут професора Зечевића, овај изванредни производ све више проналази пут до трпеза људи који цене здрав и природан начин живота.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish