Image Alt

Нови рекорд на “Данима лудаје” бундева од 865,5 кг

Нови рекорд на “Данима лудаје” бундева од 865,5 кг

Једна од највећих туристичко-забавних манифестација у Банату, кикиндски „Дани лудаје“ одржавају се 38. пут. Централни део богатог програма је избор најдуже и најтеже бундеве где је постигнут нови рекорд.Бундева тешка 865,5 килограма нови је рекорд кикиндских „Дана лудаје“, а однеговао ју је Тибор Кокаи из мађарског града Тапиосентамартона.

Бундева има шест метара у обиму и било је потребно 110 дана да нарасте. Семе је набавио на једној аукцији у Немачкој.

„Дневно је бундева имала прираст од око 20 килограма и заливана је сваког дана са око 800 литара воде. То је захтевна биљка, заузела је цео пластеник од око 100 квадрата и у просеку три сата дневно је требало за негу ове бундеве“, објашњава Тибор Кокаи.

Илустрација: “Дани лудаје” у част бундеве одржани су по 38. пут у Кикинди

 

Најдужу лудају од три метра и девет сантиметара однеговао је Душан Јанков из Чуруга.

Манифестација „Дани лудаје“ одржава се у Кикинди 38. пут и посети је на десетине хиљада гостију из Србије и иностранства, највише из суседне Румуније.

Позната је по богатом програму, занимљивостима, концертима и раскошној гастрономској понуди јела и слаткиша од бундеве, где се промовише чак и козметика, пиво и сајдер од бундеве.

Ово издање кикиндских „Дана лудаје“ завршавају се у недељу, а манифестација је уврштена у календар Светских одгајивача бундева.

Извор: https://www.rts.rs/magazin/Zanimljivosti/5273286/bundeva-8655-kilograma-rekord-dani-ludaje-kikinda.html

ФОТО: Pixabay

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish