Image Alt

Магија ружичастог језера у срцу Бачке

Магија ружичастог језера у срцу Бачке

Између Бајмока и старе Моравице на 30 километара од Суботице у срцу Бачке налази се бања Пачир. Међу туристима ова дестинација постала је популарна тек од 2014. изградњом бање на језеру потпуно необичне ружичасте боје по чему је јединствено у Европи. Своју необичну боју ова лековита вода дугује бројним минералима али и солима, а истраживања су показала да има исту сланоћу као и Јадранско море. Претпоставка је да су то остаци некадашњег Панонског мора које се некад давно простирало уместо војвођанске равнице.
Лековита вода извире на око 1400 м дубине и на самом изворишту температура воде је 72 степена. Како се приближава површини, лагано се хлади на око 35 степени јер се меша са чистом бунарском водом.

Вода је слана и садржи око 21г соли по литри воде, што је слична количина соли која се налази и у Јадранском мору, па мештани истичу да је то ружичаста кап Панонског мора. Верује се да розе боју стварају алге, а језеро је ружичасто само током јула и августа и зависи од доба дана и облачности.
Вода Пачирског језера има сертификат лековите воде и помаже код различитих кожних болести као што је псоријаза, екцеми, дерматитиси, себореја…
Помаже после опоравка од спортских повреда, након прелома, уганућа,код реуматских обољења, болести зглобова, мишића, кичме, остеопорозе али и код уролошких, гинеколошких обољења помаже против стреса подмлађује изглед коже, косе и ноктију. Једина мана, мада би неки рекли и предност је то што није дубоко и на средини достиже дубину од тек 1,6 метара па је идеално место да малишани науче да пливају због густине слане воде.
Пачир је иначе мало село са нешто мање од 3.000 становника који се углавном баве пољопривредом.Вредни паори изузетно су гостољубиви и већ су навикли на бројне туристе који су последњих година нагрнули на њихово ружичасто језеро. Поред Пачира постоји још свега десетак ружичастих језера на планети.

Извор: Етно Србија

ФОТО: ТОС/Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish