Image Alt

Девојачко око цвет отпоран на сушу и врућину

Девојачко око цвет отпоран на сушу и врућину

Са нежно жутим латицама и необичним средишњим делом које је оивичено црвено-наранџастим паспулом девојачко око је симбол радости, оптимизма и ведрине. Познато је и под именима царево око или златни ћуп.
Због свог привлачног изгледа ово цвеће воле пчеле, лептири па чак и птице, а може се користити за улепшавање терасе, баште и сјајно се комбинује са другим врстама цвећа или лековитим биљем као што је лаванда. Сади у веће саксије, жардињере или као предивна бордура баштенских стаза. Живописни цветови јарких боја уносе ведрину у вртове или у просторије ако се користи као резано цвеће у цветним аранжманима.

Воли сунце и дренирано земљиште
Девојачко око (лат. Coreopsis) води порекло из Северне Америке и као дивље цвеће расте у подручјима са сувим или умерено влажном климом као што су прерије, ливаде, шумски рубови… Како је природно адаптирана на сушне услове без проблема подноси летње жеге, а не смета јој ни суша, јер може да преживи уз минимално воде. Сади се у обично земљиште обогаћено са мало хумуса, благо кисело или неутрално тло. Приликом садње неопходно је водити рачуна да земљиште буде добро дренирано како би вишак воде могао да отиче, па је препорука да се у саксије или јаме, уколико се сади у башти, стави мало шљунка. Најважније је да буде на топлом и сунчаном делу баште или терасе, јер тада најлепше цвета. Уколико га посадите у сеновитом делу биљка ће бити мање бујна и са знатно мање цветова.
Девојачко око је жбунаста биљка и у зависности од сорте најчешће расте између 40 и 60 цм висине, а њени бокори се пружају више од пола метра. Приликом садње неопходно је направити размак од пола метра између биљака како би имале простор да се шире. Листови су у доњем делу цели, у горњем сложени перасто раздељени, светло зелене боје. На дугачким и танким стабљикама се налазе цветови, величине око 9 цм, најчешће жути, звездасто распоређених латица и са тамнијим централним делом због чега подсећају на око. Девојачко око цвета од јуна до септембра, цветови су налик на беле раде само са жутим латицама, немају интензиван мирис али су врло декоративани као резано цвеће или у букетима. Како саветују искусни баштовани током периода цветања потребно је скидати осушене цветове како би на њиховом месту израсли нови. Предност девојачког ока је што врло брзо расте па ћете за кратко време имати густе бусене овог цвећа необичне лепоте који ће трајати годинама. Препорука је да се сваког пролећа око грмова стави танак слој хумуса како би се задржала влага и обезбедила додатна исхрана. Расађује се сваке треће године поделом грмова, што подмлађује и оснажује биљку. Ова љупка жута цветна лепотица препоручује се баштованима почетницима јер практично не захтева никакву негу и готово је неуништива.
Девојачко срце је отпорно на мраз и може да преживи на отвореном у пределима умерене климе. Након сезоне цветања потребно је уклонити одумрле цветове и стабљике, суво и оштећено лишће. У случају јачих зима и нижих температура око биљке се може поставити малч као заштита а за малчирање најбоље је користити суво лишће, сламу или борове иглице.

Илустрација:Јарки цветови привлаче лисне ваши, трипсе и беле мушице

Болести и нега
Иако важи за врло отпорну биљку којој није потребна никаква посебна нега и девојачко срце може да оболи или буде на мети штеточина. Када су у питању болести најчешће је напада сива плесан. У питању је гљивично обољење које се јавља уколико се биљка превише залива што доводи до труљења цветова и лишћа. Услед превише влаге у земљи може да се појави и пепелница, односно још једно гљивично обољење чији симптом је бела скрама на лишћу. Бактеријска мрља лишћа се јавља у виду смеђих флека на листу. Заражено лишће уклонити и уништити како би се спречило ширење инфекције.
Када су у питању штеточине јарки цветови привлаче лисне ваши, трипсе и беле мушице које се хране соком из биљке и могу проузроковати увијање лишћа, жутило и слабљење целокупне биљке. Девојачко око може бити и на мети пужева који једу лишће наносећи велику штету. Зато је препорука да се око жбуна поставе замке или измрвљена цигла која ће спречити пужеве да нашкоде вашем цвећу.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish