Image Alt

Да ли знате шта је врањанска самса?

Да ли знате шта је врањанска самса?

Југ Србије посебно Врање и и околина одвајкада су били познати по гурманским рецептима и обилним оброцима. И док су Банаћанке усавршиле слатке пите, кад су у питању слане врањанске домаћице су без премца.Један од традиционалних рецепата који се преноси са мајке на ћерку је врањанска самса. У питању је локални деликатес односно пита која се прави од белог лука и киселог млека. Овај традиционални специјалитет прави је бренд врањског краја, а свака Врањанка га припрема на свој начин и има неку малу тајну како да јој пита буде савршена.
Како причају старе баке овог краја девојка некад није могла да се уда уколико не умеју да припрема овај специјалитет.

РЕЦЕПТ

  • Састојци:
  • 600г пшеничног белог брашна
  • 275мл воде
  • 150г свињске масти собне температуре
  • 500г киселог млека
  • 25 г белог лука
  • кашичица соли

Припрема:
Брашно просејати у посуди за мешање, па му додати со и хладну (не ледену) воду. Замесити глатко тесто, а затим га покрити салветом и оставити на топлом да се „одмара“, неких 30 минута.Нарасло тесто изручити на радни сто посут добро брашном, благо га премесити, па растањити оклагијом на отприлике димензију од 60-70цм. Растањено тесто премазати машћу по целој површини, а затим исећи као за кифлице на 8 делова, остављајући средину целу, да тесто личи на цвет. Исечене делове пребацити једну преко друге а тако склопљено тесто оставити да одстоји 10 минута. Потребно је добро побрашњавити како не би пуцало и маст не би цурела.
Тесто поново растањити оклагијом, поново га премазати, исећи и склапати, као и први пут. Све поновити три до четири пута, па сходно томе и поделити маст а мало оставити за финални премаз.
Када се тесто последњи пут растањи танко оклагијом, не мазати га машћу. Рукама увијати тесто на танке ролнице исећи и слагати у плех у круг од средине ка крајевима. Пре печења самсу премазати са отопљеном машћу и пећи у рерни на 230 степени отприлике 25-30 минута, док лепо не порумени.За то време помешати кисело млеко и изњечен бели лук. Печену самсу исећи и онако још врелу премазати са киселим млеком и луком,како би пита боље упила премаз. Вратити у рерну на неколико минута да се ухвати мало „корица“ и послужити топло.

Извор: Етносрб

ФОТО: ТОС/ Facebook

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish