Да ли знате како се прави паметна башта?
Све више баштована практикује садњу баште као хоби. Добро је за рекреацију, а још боље за здравље јер конзумирате своје производе. Али, већина ће признати да је баштованство напорно, да захтева посвећеност од јутра до мрака.
Ипак, у свету протеклих 10 година постоји тренд у баштованству који подразумева садњу у уздигнутим лејама које су практичне из више разлога:
- Имате могућност да сами бирате земљу
- Садите само оно што је неопходно
- Нема окопавања,
- Нема плевљења
- На мало квадрата узгајате више култура
Они који су пробали баштованство у уздигнутим лејама, више се не враћају на традицинално јер је ово прво лакше и исплатљивије.
Илустрација: На малом простору можете гајити више култура
Башту можете имати и у малом дворишту, јер је за поједине паметне баште потребно само 1 квадрат земље, више о томе прочитајте овде:
Како се праве уздигнуте леје, или баштански кревети?
1. Од врећа песка
Направите леју користећи вреће песка. Добијену леју напуните са отпадом (коре од јабука, банана, љуске од јаја, коре од кропира, шаргарепе, талог од кафе), а преко ставите слој земље – компоста. Садите жељене саднице.
2. Од трупаца
Леје можете подигнути и направити од трупаца или од пањева. Битно је да преградите тако да земља “не цури” са стране када почнете да заливате башту. Најбоље је да направите онолико леја колико желите различитог поврћа да садите. Рецимо, нека једна леја буде за лук, друга за салате и спанаћ итд…
3. Од дасака
Ако сте градили кућу, сигурно вам је остало доста материјала. Даске које су служиле за малтерисање, сада могу да се искористе за прављење уздигнутих леја.
4. Бетонске леје
За оне који воле да планирају башту, могу да избетонирају леје, као што се некада радило за цветне леје. У бетонским лејама лепо ће расти све врсте поврћа, а између њих неће бити блата и корова.
Препорука је да се праве леје од дасака или неког материјала који може да се расформира и након неког времена поново направи. Тако ћете мењати земљу у лејама и добијати најквалитетније органско ђубриво у њима, док ће ваше поврће бујати и расти више него у обичним баштама.
Извор: https://stil.kurir.rs/lifestyle/basta/231364/kako-se-pravi-pametna-basta
ФОТО: Pixabay