Јогурт од мрава – необична ферментациона тајна
Ферментисана храна има дугу традицију на нашим просторима – од киселог купуса и краставаца, преко кефирa и комбуке, па све до квасног хлеба. Али, постоји и једна помало заборављена, али веома необична пракса – прављење јогурта од мрава.
Иако звучи готово невероватно, овај рецепт потиче из Турске и Бугарске, где су некада мештани у топло млеко убацивали неколико црвених шумских мрава и остављали га преко ноћи у мравињаку. Мравља киселина, заједно са микробима које ови инсекти носе, покретала је процес ферментације, претварајући млеко у јогурт.
Данас се овим феноменом баве и научници. Истраживачи са Универзитета у Копенхагену испробали су стари рецепт и дошли до занимљивих резултата – добијен је напитак са нотама биљне свежине и лимунске киселости. Показало се да управо микроби које носе живи мрави играју кључну улогу у процесу.
Иако стручњаци саветују да се овакав јогурт не припрема код куће, јер мрави могу носити паразите, оно што је најважније јесте да овај пример показује колико је традиција ферментације широка и разнолика. Уместо мрава, у нашој народној пракси користиле су се и биљке попут липе, камилице или корена коприве да би се добио домаћи јогурт.
Јогурт од мрава остаје више прича за знатижељне гурмане и научнике него за свакодневну употребу, али подсећа да кулинарска традиција често крије невероватне и готово заборављене тајне.
Извор: rts.rs


