Image Alt

Јаја јапанске препелице као идеја за бизнис

Јаја јапанске препелице као идеја за бизнис

Нису сва јаја лековита!

Размишљајући шта би могао да ради у животу, од чега би могао пристојно да живи и да се посвети породици, млади Александар је одлучио да његов агробизнис буде производња јаја препелице. Он се на овај потез одлучио, пре мање од годину дана, а данас његова фарма има 300 препелица, од којих дневно има просечно 100 лековитих јаја.

“Морам да нагласим пре свега да није свако јаје потпуно лековито, већ само јаје препелице које је оплођено, тако да сваки кавез поред женки треба да има и мужјаке. Фарму сам основао 2019. године на јесен. Почео сам од производње пилића, тако што сам купио инкубатор. Пилићи су се излегли након 17 дана и до проношења је још прошло око 45 дана” каже оснивач фарме Александар Вукашиновић, из Бајине Баште.

 

 

Да би свој посао произвођача јаја јапанске препелице започео, Александар је направио објекат који ће задовољити потребе одржавања топлоте и свежег ваздуха. Можда сте очекивали неки велики објекат, али имајући у воду да су јапанске препелице ситне, нису потребни ни велики кавези. У сваком од њих налазе се и два мужјака са 7-8 женки. Када уђете у фарму препелица можете чути звукове које испупштају мужјаци, а који би рецимо код петлова били кукурикање. Треба нагласити да је за бољу носивост препелице као и код кока важна светлост, зато им је неопходно обезбедити 16 сати са дневном или вештачком светлошћу. Јаја носе током целог дана, али више поподне. Такође, јаје је другачије љуске тако да се не разбија попут кокошијег и других већ му се врх сече ножем, или специјалним маказама, а потом се садржај изручи из опне у суд и даље припрема.

Од јаја препелице можете припремити свако јело за које користите и кокошија јаја. Препоручује се дневни унос око пет јаја за одрасле И, два до три за децу. Може се барити, пржити, али и припремати туршија, што је наш домаћин и усавршио, тако да од препеличијих јаја прави маринаде са сирћетом, белим и црним вином, уз додатак рузмарина и других зачина, тако да једна теглица може да буде изванредан здрав оброк који није скупљи од 200 динара.

Јаје препелице у себи садржи и 74,6 % воде, 13,1 % беланчевина, 11,2 % масти и 1,1 % минерала и осталих ензима али и 0,5 мг калцијума, 2,2 мг фосфора, 3,8 мг гвожђа, 3 мг витамина А, 0,1 мг витамина Б1 и 0,8 мг витамина Б2. Постоје чак и одређене терапије које тачно прописују колико јаја препелице и у ком временском размаку треба попити да би се преболело одређено обољење. Ови савети посебно се односе на оболеле од плућних болести, виоског крвног притиска, тумора на мозгу, губитка апетита и бројних других. У поређењу са јајима домаћих кока садрже 5 пута више фосфора, 8 пута више гвожђа, 6 пута више витамина Б1 и 15 пута више витамина Б2.

По својој хранљивости једно јаје јапанске препелице може да замени пет јаја домаће коке. Терапију овим јајима је дозвољено спроводити и када се по препоруци лекара, већ узимају неки лекови, али изузетак је у случају да је лекар прописао неке лекове уз које је забрањено уношење беланчевина.
На инстаграм профилу фармапрепа као и Фацебоок профилу Препелице Бајина Башта, можете више сазнати о самој фарми и лековитим својствима јаја препелице.

Јаја препелице се могу чувати до 60 дана, треба да буду у фрижидеру на плус 4 степена целзијуса. “Ми да бисмо постигли оптималну носивост и задовољили потребе препелице припремамо смешу хране које чини зрневље и доста соје која је значајна у исхрани ове животиње. Поред ове хране рендамо и воће и поврће, као што су јабуке, шаргарепа, купус, цвекла и друге, али је потребно обезбедити довољно количине чисте воде”.

Да би задовољио потребе тржишта, Александар своје производе пакује у кутијице које су картонске и пластичне. Највише јаја прода преко интернета, а већ има и старе купце који јаја узимају у претплати. Дакле, наруче за цео месец и плате унапред а он им бесплатно сваког понедељка испоручи јаја на њхову адресу. Тако купци имају свежа јаја, а Александар може да планира трошкове и приходе много лакше. Имајући у виду новине у смислу обележавања јаја, то за јаје препелице не важи, јер за ова јаја није поребно додатно обележавање сем на паковању.

Јаја препелице се највише користе САД-у, Немачкој, Јапану, Италији и Русији. По својој хранљивости једно јаје јапанске препелице може да замени 5 јаја домаће коке. Месо препелице је у прошлости било само на краљевским трпезама. Данас готово да нема породице у Јапану на чијем дневном јеловнику се не налазе ова јаја. Месо препелице служило се вековима као специјалитет на дворовима широм света.
Интересантно је и то да свака препелица у просеку снесе једно јаје дневно односно укупно 260 до 350 јаја годишње. Тежина јајета је скоро десет процената њене укупне тежине, а препелице најчешће умиру само од старости.

Уколико сте заитересовани за набавке јаја јапанске препелице, Александра можете пронаћи на друштвеним мрежама и он ће вам сигурно много више рећи о свим позитивним аспектима коришћења лековитих јаја.

Ако се питате каквог су укуса јаја препелице, отркијте сами! Наш домаћин каже да је овај посао исплатив и да је он задовољан, јер воли то што ради, а воли и животиње.
Оквир:
Обична препелица је врста птица из фамилије фазана и најмања је из реда кока. Мала је птица, дуга свега 17 цм. Она је птица селица. Ову птицу је тешко видети, јер више хода него лети и скрива се у зеленилу. Крик препелица се чује на удаљености од око пола километра. Може бити беле, светло и тамно браон боје.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish