Image Alt

Тегла ајвара поскупела 400 динара

Тегла ајвара поскупела 400 динара

Лепо време до дубоко у јесен дало је другу шансу оним који још нису стигли да спреме зимницу на време. На пијацама још може да се нађе црвена паприка за ајвар, ту је и купус за кишељење и поврће за туршију. Ипак, за већину ђаконија од воћа и поврћа које се спремају за зиму сада је већ касно, али зато је избор већ направљене зимнице велики. Додуше и цене су на поприличном нивоу.

У септембру ове у односу на исти месец прошле године цене поврћа биле су веће за 26,7 одсто. Ово је поскупљење које је дошло на већ солидан раст цена поврћа од 8,2 одсто у септембру прошле, у односу на исти месец претпрошле године. У сваком случају, ко још намерава да прави ајвар или пече паприке за замрзивач на пијацама може да нађе паприке за 180 до 200 динара по килограму. Одговор на питање да ли се више исплати правити ајвар или купити готов није једноставан. На пијаци теглица ајвара од 720 грама кошта 1.000 динара. Поређења ради, пре пет година коштала је 600 динара.

С друге стране, у продавницама, индустријски произведен ајвар може се наћи много јефтиније. Распони цена ајвара различитих произвођача у различитим продавницама су огромни. Може се наћи теглица од 700 грама за 300 динара, али и теглица од 550 грама за 700 динара. Као и код многих других производа, и овде вреди изрека „колико пара толико музике“, па свако може да изабере према укусу или дубини џепа. Што се тиче печене белолучене паприке на београдским пијацама се може наћи за 800 динара за килограм. У супермаркетима теглица од 680 грама печене паприке кошта око 370 динара, а барене паприке 290 динара.

Већ неколико година, продавница и пијаца нису једина места где се може купити домаће произведена храна, па и зимница. Интернет, односно друштвене мреже пуне су огласа домаћинстава која нуде све, од меса, јаја, сира и млека, до џемова и ајвара. Тако се може наћи домаћи ајвар за 900 динара по теглици од 720 милилитара до 950 динара за ајвар од цепканих паприка.

У огласима по друштвеним мрежама може се наћи и туршија, канта од пет литара за 2.200 динара. Мада још није касно за стављање туршије у сопственој режији. На пијацама у Београду могу се наћи краставци за 100 динара по килограму, паприка за 200 динара, карфиол за 150 динара, а шаргарепа за 80 до 100 динара.


За кување парадајза сада је већ касно, али кувани сок од парадајза на пијаци кошта 400 динара за литар. Сарма и подварак су незаобилазна јела за зимске празнике, Нову годину и славе. Купуса и даље има и у Београду кошта од 60 динара по хипермаркетима до 100 динара за килограм на пијацама. У продавницама кисели купус се може наћи за 150 динара за килограм. Такође је касно и за стављање киселих краставчића. Али, зато их има у радњама од 280 динара за 300 грама корнишона до 670 грама за 220 динара већих краставчића. Тешко је рећи колико једну породицу кошта припрема зимнице, јер то зависи и од укуса и када и колико се спрема, али према речима домаћица, никада није била скупља.

Занимљива је и цена малина која је од летос поскупела чак 5 пута!

Извор: https://biznis.rs/u-fokusu/ove-godine-i-ajvar-znacajno-skuplji-zbog-rasta-cena-povrca/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish